Алексинац први пут учесник „Дана без аутомобила”

Општина Алексинац данас се прикључила обележавању Европске недеље урбане мобилности програмом који је одржан испред Дома културе. Тим поводом део улице Момчила Поповића на сат времена је био затворен за саобраћај и ту су били изложени ученички радови који су пристигли на конкурс Локалне самоуправе. Ово је била и јединствена прилика да се и уруче награде најуспешнијим ученицима по овом конкурсу.

Обраћајући се овом приликом присутнима, председник општине Алексинац Далибор Радичевић позвао је грађане да се прикључе акцији симболично названој „Дан без аутомобила” и да данас аутомобиле замене бициклама или да пешаче.

− Данас обележавамо европску недељу урбане мобилности, дан када би требали да смањимо употребу аутомобила и да се посветимо мало здравијем начину живота, да мало прошетамо, да користимо бицикле, ролере. Ми први пут учествујемо у организацији дана европске мобилности, односно недеље европске мобилности и ми ћемо се потрудити да ово постане традиционална акција − рекао је председник Радичевић.

У наставку одржавања централног дела манифестације деци која су најбоље нацртала своје виђење како би требао да изгледа овај данашњи дан подељене су награде за њихов труд. Најуспешнији предшколци и ученици од првог до четвртога разреда добили су тротинете, старији основци ролере, а средњошколци бицикле.

У категорији предшколаца најоригиналније радове имале су Николина Станковић, Анђелија Димов и Николина Крстић. Од првог до четвртог разреда најбоље су биле Сташа Милошевић из Основне школе „Десанка Максимовић” у Катуну – истурено оделење Дражевац, Емилија Цветановић из Основне школе „Љупче Николић” Алексинац и Исидора Николић из житковачке Основне школе „Вук Караџић”.

Међу старијим основцима награде су добили Наталија Живадиновић и Марко Петровић из житковачке осмолетке и Милана Петровић из Основне школе „Вожд Карађорђе”. Три бицикле су отишле средњошколцима и то гимназијалцу Јовану Недељковићу и Александри Анђелковић и Алекси Потићу, ученицима Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић”.

Након поделе награда, најмлађим учесницима у саобраћају је скренута пажња како треба да се понашају док возе тротинете, ролере и бицикле, а такође је и старијима указано шта би требало да знају када је реч о саобраћају.

− Оно што треба сви учесници да знају, а то је да деца, превасходно млади имају смањену пажњу у саобраћају. Због тога би сви учесници морали наручито на њих да обрате опажњу, јер они предстрављају рањиве кориснике пута − рекао је између осталог Милан Симић, професор Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић”.

Трибина на којој је скренута пажња на проблеме у вези са саобраћајем и загађењем ваздуха организовала је локална самоуправа у сарадњи са Техничком школом „Прота Стеван Димитријевић”.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × 1 =