Алексинац ово не сме да заборави, одајмо почаст жртвама

За наш град и садашње становнике наше општине сваки пети април од те кобне 1999. године је веома значајан датум. Тако се подсећамо на наше невино страдале суграђане у НАТО агресији, када је град на Моравици био на удару крволочних авиона и бомби ове алијансе. Било је и каснијих страдања цивилних жртава, али и оних који су стали у одбрану свог народа и своје отаџбине.

Алексинац је у тим непријатељским нападима изгубио 14 грађана страдалих у самом граду, страдала су и четири цивила са подручја наше општине приликом рекетирања путничког воза у Сурдулици. Осим тога и шесторо наших суграђана, припадника Војске Југославије и полицијских снага страдало је у одбрани земље од шиптарских терориста, односно од НАТО агресора. Зато је изузетно важно, људски и патриотски је да се сутра, у петак 5. априла, испред споменика жртвама НАТО бомбардовања у 11 часова окупимо у што већем броју и покажемо да нисмо заборавили наше страдалнике.

О тим догађајима за наш медиј нас је подсетио и историчар професор Зоран Стевановић.

– За време НАТО агресије на Савезну Републику Југославију Алексинац је имао тешка страдања. У два наврата било је цивилних жртава, било је велике материјалне штете. Прво страдање Алексинца догодило се 5. априла 1999. године око 21:35, када је на уже градско језгро и индустријску зону пало седам пројектила, од којих су неки пали на касарну ‘Делиград’, два у индустријску зону и два су пала овде у две наше главне улице, Душана Тривунца и Вука Караџића. Тада је погинуло 11 особа. Међу њима четири породице изгубиле су по два, односно три члана. У Улици Душана Тривунца три породице и у Улици Вука Караџића једна породица, где су погинули отац, мајка и њихова ћерка – започиње своје излагање овај тренутно најбољи познавалац овдашње локалне историје.

Фотографија: Хаџи Миодраг Миладиновић

Ово страдање Алексинца, међутим, није било последње. Нешто иза поноћи, 28. маја, уследило је ново бомбардовање Алексинца, које је трајало чак 17 минута, када је пало чак 14 пројектила на уже градско језгро, на индустријску зону, а најтеже је страдала Нишка улица, односно улаз из правца Ниша.

– Том приликом страдала су три лица, четири су теже повређена, осам лакше повређено и срушене су четири куће. Приликом првог бомбардовања, 5. априла, више од 50 лица било је теже рањено или је, пак, повређено. Огромна материјална штета је начињена у Алексинцу у време ових бомбардовања. Процењено је да је она тада износила 283,5 милиона тадашњих динара – наставља Стевановић са изношењем списка страдалих и материјалне штете.

Приликом посете Алексинцу, отварајући радове на обнови земље, која је баш овде почела 15. јуна те 1999. године, тадашњи председник Савезне Републике Југославије Слободан Милошевић је изјавио да је НАТО агресија била злочин над нашом земљом, а да је највећи злочин био у Алексинцу. Стевановић нас је подсетио на ту изјаву и тада датог образложења од стране првог човека државе.

– Управо из разлога што су ту страдала цивилна лица и где није била стационирана ниједна полицијска, нити једна војна јединица. А друго, то је било сиромашно становништво, које је живело скромно, а највећи део зарађивао је тешки рударски хлеб у рудницима тога времена – истиче наш саговорник. 

Разлог више да не заборавимо сутрашњи дан.

Насловна фотографија: Хаџи Миодраг Миладиновић.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × one =