Kiša

Алексинац имао среће

Након дуже суше и високих температура, општину Алексинац јуче су посетили кишни облаци. Овог пута смо имали среће, јер је на подручју општине падала само киша у неколико наврата, док је околне градове погодило снажно невреме. Град величине ораха падао је у Нишу, а јака киша у Крушевцу и Ћуприји.

Како стоји на званичном сајту Републичког хидрометеоролошког завода, највише кише пало је у централном делу општине. На мерном месту у Глоговици забележено је 11,7 литара кише по квадрату, док је за два литра мање кише пало у Гредетину. У Рсовцу  је измерено 7,3 литра кише, а у Врћеновици 6,2 литра кише по квадрату. овог јутра нису достављени подаци са мерног места у Мозгову.

Јучерашње падавине стигле су у последњи час, али не за све биљне културе. Према речима стручњака, за поједине кукурузе већ је касно, јер су касно сејани, нису добро укорењени и суша је однела свој данак. Међутим, и за кукурузе који су у добром стању треба још кише, најмање 20 до 25 литара по квадрату.

Републички хидрометеоролошки завод упозорио је да ће у Србији до понедељка бити променљиво облачно са честом појавом кише, пљускова и грмљавине. Понегде се очекују непогоде са јаким пљуском, великом количином падавина, градом и олујним ветром.

Насловна фотографија: Архива Алпресс.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × four =