Алексинац добија зидно сликарство

Алексинац, град на Моравици, ових дана је стао раме уз раме са осталим градовима чије улице красе мурали.

Пројекат осликавања мурала на јавним установама у граду покренула је Општина Алексинац, односно Канцеларија за младе општине Алексинац, а у сарадњи са Центром за културу, Завичајним музејем и оним актерима културног живота који су били заинтересовани за ову тему. Одлучено је да се на неким најистуренијим локацијама у граду осликају портрети људи који су рођени у Алексинцу или су делом свог живота стасавали академски у овом граду.

Крајем ове и почетком наредне године, докле год то временски услови дозволе, на зидовима у граду наћи ће се слика Косте Стојановића, Проте Стевана Димитријевића, Владимира и Тихомира Ђорђевића. На трибинама Терену за мале спортове наћи ће се лик Томе Здравковића, а пешачку зону красиће слике које инспирисати урбани мотиви.

− Што се тиче Центра за културу, на згради ове установе планиран је портрет Проте Стевана Димитријевића са једне стране, а са друге стране портрет Владимира Ђорђевића, на оној страни где је музичка школа. Видећемо да направимо неку композицију са Тихомиром Ђорђевићем и сестрама Јанковић, јер су то две значајне породице за прошлост и садашњост Алексинца − најавила је Маја Радоман Цветићанин, директорка Центра за културу и уметност Алексинац.

Први портрет, који је још увек у фази израде, је портрет Косте Стојановића на зиду Библиотеке „Вук Караџић”, а мурале осликава алексиначки уметник Дејан Марковић.

Планирано је да у Алексинцу, током ове прве кампање, буде израђено осам мурала и за те намене општина ће из буџета издвојити пола милиона динара.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × two =