Алексинац добија нове предузетнике, послодавцима држава „нуди” паре

Предузетништво је све више заступљено у општини Алексинац. То би се могло закључити на основу данашњег дођаја у сали Скупштине општине Алексинац, где је уручено 46 уговора којима се субвенционишу будући предузетници, односно особе које своју незапосленост решавају отварањем предузећа и предузетничких радњи.

За ову меру из локалног и републичког буџета издвојено је преко 13,8 милиона динара, односно сваки будући предузетник је као подстицајна средства бесповратно добио 300.000 динара. Ова средства су додељена на заједничком конкурсу Националне службе за запошљавање и општине Алексинац.

И то није све. У овој години је већ 31 грађанин општине Алексинац, раније преко конкурса Националне службе запошљавања, добио средства за самозапошљавање. То је у изјави за медије потврдио и Зоран Мартиновић, генерални директор Националне службе запошљавања.

– Ми смо у овој години, пре данашње доделе уговора имали већ 31 лице које је започело сопствени бизнис из средстава Националне службе запошљавања, дакле, самосталног финансирања – каже први човек НСЗ.

Локална самоуправа није без разлога инсистирала на томе да ове године највише новца оде на подстицаје за самозапошљавање. Како је објаснио председник општине Алексинац Далибор Радичевић, пажљивом анализом увидели су тај тренд и да је све више наших суграђана, који се опредељују за ову меру. То је поткрепио и подацима да је 2020. године њих 13 добило подстицаје, годину дана касније 22, а лане 25 особа, а сада 46 будућих предузетника. Радичевић је објаснио који су бенифити локалне заједнице од ове мере упошљавања.

– Тиме ћемо решити два проблема. Прво, што ће лице само да нађе свој посао кроз отварање неке своје предузетничке радње, а ту се јавља и могућност да и он запосли још и неко лице, тако да ћемо опет утицати на смањење броја незапослених – објаснио је Радичевић.

За три овогодишње мере, самозапошљавање, упошљавање теже запошљивих лица и јавних радова преко Локалног акционог плана издвојено је 25,3 милиона динара, од чега је Република учествовала са 17,8 милиона динара, а остатак општина .

И док је квота за самозапошљавање испуњена, средства за теже запошљива лица још увек има, па представници НСЗ и алексиначке локалне самоуправе позвали су послодавце да се укључе и конкуришу за ову меру и тиме допринесу смањењу незапослености у нашој средини, а себи обезбеде средства од око 250.000 динара по упосленом. Само у прошлој години незапосленост је смањена за 0,4 одсто, а ако се упореди са 2012. онда је она скоро преполовљена.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen + 3 =