Алексинац био на удару кишног облака, то показују и мерења

Подручје Алексинца јуче поподне је било на удару екстремних падавина. Пљусак који је захватио град је у кратком периоду многе улице претворио у водотокове. Друштвене мреже су биле препуне таквих објава, па се није знало где је тежа ситуација. Било је поплава на Зеленој пијаци, у улици 7. јула, бујица воде се слила на раскрсници код касарне, а слично је било и на раскрсници улица Момчила Поповића и Душана Тривунца.

Ту је полиција морала да уђе на поплављену раскрсницу и ротирајућим светлом упозоравала возаче да није безбедно ту пролазити. Неки од оних који нису послушали упозорење имали су оштећења на возилима, што се могло видети након повлачења воде. На раскрсници је остао чак и један одваљен браник. Нејасно је остало зашто не поштујемо упозорења, због бахатости, неразумевања сигнала упозорења или из неког трећег разлога.

Невреме је задало проблеме и станарима у појединим зградама и корисницима локала. Било да су дотрајали кровови пропуштали воду или је она са улице ушла у подруме и локале, призори који су се видели су били узнемиравајући. На срећу, пре неку годину урађена је регулација корита Моравице, а била је и дуготрајна суша, па су ове обилне падавине донекле амортизоване и град није био угрожен од веће поплаве.

Проблема са водом је имала и наша редакција, па је емитовање програма Радио Алексинца накратко било прекинуто. У то време у неким деловима града је нестала и струја, која је након сат времена поново укључена. Све у свему било је тешко, али за већину грађана не и катастрофално. О евентуалним већим последицама знаће се за пар дана када подаци буду обрађени.

И званични подаци Републичког хидрометеоролошког завода потврђују да је највише падавина на подручју наше општине било у Алексинцу. На мерном месту у Глоговици у протекла 24 часа пало је 32,7 литара кише по метру квадратном. У истом периду на мерном месту у Породину је било 25, 3, у Врћеновици 4,5, у Гредетину 5,1, у Мозгову 8,2 и Рсовцу 1,9 литара по квадратном метру.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 − 12 =