Алексинац био домаћин деци из целе Србије

Општина Алексинац и њене установе културе су били протеклог викенда домаћини значајних манифестација намењених најмлађима. Један од тих догађаја су и Читалићи одржани у суботу. После мучног периода борбе против ширења епидемије и разних ограничења било је прелепо и оптимистично у граду на Моравици чути дечију грају школараца из целе Србије.

То задовољство не крије ни Маја Радоман Цветићанин, директорка Центра за културу и уметност и једна од домаћина скупа и идејни творац ове манифестације.

− Алексинац је био диван домаћин деци и менторима из око петнаест градова Србије који су се после две године сусрели да прославе све резултате пројекта Читалићи које су у претходних годину и по дана реализовали у својим школама. Поделили смо награде, сусрели се са песницима, амбасадорима и пријатељима Читалића, имали издаваче који су посебан попуст одредили за мале Читалиће, имали дванаест дивних штандова ‒ износи своје утиске наша саговорница.

На скупу је поред представљања резултата рада, било и едукативних садржаја, а нашло се и простора за обилазак околине.

− Негде око 120 деце и десетак ментора отишло је пут Адровца, Липовца, Светог Романа. Били су дивно угошћени у установи Липовац, а истовремено су ментори остали на конференцији која је јединствена и необична зато што није било речи само о теорији него смо упознали и са примерима добре праксе. Чули смо занимљиве и корисне ствари од чланова који су представљали своје активности, као и од професора који су се дружили тог дана са нама – каже Маја Радоман Цветићанин.

Како се и очекивало овај догађај је привукао пажњу и званичника па је забележено и присуство представника Министарства просвете и представника Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања. Покровитељ овогодишњих Читалића је општина Алексинац, а организатори су Центар за културу и уметност и Библиотека „Вук Караџићˮ.

Фотографије преузете са званичне Фејсбук странице Читалића.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

12 + seventeen =