lina

АЛЕФ: Вечерас на програму две представе

Након синоћног свечаног отварања и концерта Алексиначког градског оркестра, за вечерас је у склопу програма Алексиначког летњег фестивала (АЛЕФ) најављено позоришно вече и извођење двеју представа.

Најпре ће од 19 сати на платоу Дома културе бити одиграна представа за децу „Доживљаји мачка Тошеˮ у извођењу глумца Милош Крстовића, директора Књажевско-српског театра из Крагујевца.
Представа, рађена по истоименој причи Бранка Ћопића, доноси причу о лењом мачку Тоши који напушта млин у коме је боравио и креће у авантуру, потрагу за животом без муке и рада, током које упада у разне невоље али уз помоћ својих пријатеља, миша и пса, успева да их преброди. Представа говори о пријатељству, лењости, различитости која зближава и спаја, а није разлог нетрпељивости.

Након ове представе, у дворишту Завичајног музеја, биће одиграна још једна представа за нешто старију публику. За 20 сати и 30 минута најављена је монодрама „Лина, од камена тврђаˮ коју ће посетиоцима музеја извести глумица Весна Станковић, коју су Алексинчани имали прилику да виде у улози Милунке Савић у монодрами „Милунка Савић ‒ хероина српских ослободилачких ратоваˮ.
Монодрама, настала по истоименом роману Јована Д. Петровића, доноси нам истиниту причу о тешком и потресном животу бабе аутора романа, Лине, од периода њеног девојаштва, преко зрелог доба до позне старости. Кроз њену причу преплићу се и дешавања с почетка 20. века, Први и Други светски рат и послератни период.

Текст „Лина, од камена тврђаˮ писан је аутентичним језиком, поддијалектом источне Србије и доноси праве искрене здраве народске мудрости.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eight + ten =