„Алармˮ алармирао јавност када је у питању насиље над женама

Насиље над женама и борба против овог вида физичког и психичког угрожавања жена уопште, а нарочито на селу, је била тема завршног догађаја одржаног у дворишту Етно куће у Корману. Скуп, као и претходне активности које су поред осталог обухватале радионице и истраживања, су организовани у оквиру Пројекта Аларм од стране Друштва за развој креативности Алексинац. Иначе, Аларм (Алексиначка армија против насиља) се реализује у склопу активности Београдске отворене школе уз финансијску подршку Европске уније.

Образлажући циљ ових активности Снежана Живадиновић, стручни сарадник Друштва за развој креативности, као крајни циљ пројекта наводи унапређење заштите људских права бавеће се конкретно доприносом промоције безбедности и заштите од насиља. Она истиче да је намера да се успостави дијалог са јавним властима и да се оснаже капацитети локалних удружења.

‒ У крајњем, ми јесмо успоставили један функционалан дијалог преко пројектних активности, оранизовали смо низ састанака са локалним властима. Пре тога смо имали тренинг и једно дугорочно истраживање где смо дошли до података о томе какви су ставови сеоских жена када је у питању превенција насиља ‒ каже Живадиновић.

Она сматра да је кроз овај пројекат ојачана сарадња са локалним властима, и да је идеја да се препорукама унапреде локалне политике које се тичу превенције насиља.

‒ Идеја је да се донесе једна општинска одлука о изради посебног локалног акционог плана који бе се искључиво бавио овом темом која је за сада заступљена у неким другим локалним акционим плановима, као што је на пример План за родну равноправност и једнаке политике. Током ових 11 месеци смо имали и конкретне активности на унапређењу информисаности пре свега сеоских жена, али и другог становништва када је у питању борба против насиља и када је у питању просто став о неприхватљивости насиља као моделу понашања како бисмо створили једно такво окружење које заиста има превентивну функцију ‒ закључује наша саговорница.

Друштво за развој креативности Алексинац је обавило истраживање у двадесетак алексиначких села у коме је 300 жена анкетирано у вези са насиљем над женама. О овим резултатима више речи биће у наредним медијским садржајима из ове области.


Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × 5 =