Афричка куга успорила, али је још увек забрањена продаја свиња (ВИДЕО)

Присуство афричке свињске куге на подручју општине Алексинац је једна од тема која се у последње време често разматра на седницама Општинског штаба за ванредне ситуације. Директор и власник Ветеринарске станице „Чеда вет“ у Краљеву  Чедомир Анђелковић, је на јучерашњем заседању Штаба, обавестио присутне да је ситуација повољнија када је у питању зараза свиња од куге.

Већ дуже време нема нових случајева након оног који се десио на подручју Алексинца, када је у једном домаћинству због куге уништено 24 грла свиња свих категорија.

− Десетак дана већ нема нових случајева. Пратимо, обилазимо села, обавештавам људе шта треба чинити са животињама ако их кољу за  своје потребе. Треба да се обрате нама да узмемо брис, да однесемо на преглед и ако је резултат добар могу да закољу за своје потребе − каже овај ветерниран. 

И док за лично клање постоји неко решење, одгајивачи много већи проблем имају када желе да продају стоку, пошто су овдашње пијаце затворене за продају свиња, а и уопште забрањена је трговина свиња на зараженом и угроженом подручју, што је општина Алексинац у овом тренутку. Адреса за такве одгајиваче стоке је републичка установа Управа за ветерину и републичка инспекција.

− Пијаца неће радити за продају свиња све док се не укине зараза, а то је 40 дана од последњег случаја. Ако се не појави зараза, требало би очекивати после 40 дана, ако нема нових случајева, да ће пијаце почети да раде и да се промет одвија нормално − објашњава Анђелковић.

Према информацијама нашег саговорника у зараженом подручју обележене су све свиње и обиђена су домаћинства, а сада се те активности обављају у угроженом подручју.

На зараженом и угроженом подручју се спроводе одређене заштитне мере наложене Решењем Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, односно Управе за ветерину.

За разлику од класичне свињске куге која се може спречити и искоренити вакцинисањем животиња, афричка свињска куга још увек је неизлечива болест.

Пре двадесетак година није била позната у Европи, али климатске промене донеле су вирус из Африке на остале континенте. Једини начин спречавања ширења вируса је убијање живих животиња и уклањање лешева такозваним нешкодљивим спаљивањем.

Осим дивљих и домаћих свиња од ове  куге не обољевају људи и друге животиње.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 + four =