А као Алексинац

Други дан манифестације „Дани Tихомира Ђорђевића” почео је отварањем изложбе „А као Алексинац”, ауторки Маје Радоман Цветићанин и Милице Максимовић.

Колажна изложба приказује како је по азбучном реду приказан Алексинац, као и његова околина са најважнијим детаљима, људима, местима и догађајима из алексиначке историје. Аутори ове изложбе су на овај начин приказали колико је заправо ова погранична средина из 19. века значајна за српски народ, и становнике Алексинца. Овакво креативно читање прошлости приказује сећање на значајне претке који су прославили свој град у скоро свим областима српског, културног, научног, филолошког, етнолошког живота.

– Ово је колажна изложба трагова, сећања, докумената, везаних за Алексинац, знамените Алексинчане, обичаје, филологију, етнологију…све што смо сматрали да је расуто диљем интернета, писане литературе, недоступно сваком суграђанину, сваком заинтересованом пролазнику кроз Алексинац, сваком ко се бави неким истраживачким радом и што би му можда била почетна основа за истраживање – појашњава ауторка ове изложбе.

Велики број људи је учествовао у стварању ове изложбе јер је било потребно сакупити доста информација које се налазе на изнетим колажима. Само припремање ове изложбе трајало је неколико година. Наша саговорница је истакла Милицу као најзаслужнију, зато што својим уметничким обликом приказује Алексинац на највишем уметничком нивоу једним изузетно лепим сензибилитетом.

– Било је интересантно скупити податке зато што је концепт речника подразумевао да за свако слово ћирилице знаменитог Алексинчанина, па смо узели у обзир да имамо неки предмет, песму, знаменити крај, неки део, географски појам. Нешто попут „Занимљиве географије” али и „На слово, на слово”. Баш је велика жеља била свих. Сви су били живо заинтересовани да се то некако напокон заврши и види светлост дана – завршава Маја Радоман Цветићанин.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seven − 3 =