Традиционални скуп воденичара

Са циљем окупљања власника и сувласника воденица поточара у алексиначкој општини и њихово заједничко деловање на реновирању и активирању воденица и производњи квалитетног воденичног брашна, 2015. године основано је Друштво воденичара „Морава” у Алексинцу. Званичном формирању друштва претходило је двогодишње истраживање, обилазак терена, разговор са мештанима и власницима воденица. Сачињена је и дигитална мапа са локацијама и причама из воденица и покренут је сајт на коме је приказано стање воденица у Нишавском округу. И ове године, у време одржавања „Пекарских дана” окупили су се воденичари, тачније чланови Управног одбора.

– На овој седници смо највише разговарали о имовинско – правним односима из разлога што једна воденица поточара има више власника, а да би се конкурисало за средства за реконструкцију потребно је да свака воденица има по једног заступника. Ми смо припремили уговоре којима би се то решило, а сувласници би у наредном периоду морали да се договоре и да изаберу заступнике. Наш предлог је био да заступници буду млађи људи који планирају да на селу остану на дужи период и да се баве овом делатношћу. Такође, анексом уговора уредили би се међусобни односи сувласника, одредиле њихове обавезе и начин расподеле прихода – рекао нам је председник Друштва воденичара „Морава” Драган Ристић.

У међувремену, друштво воденичара је постало богатије за два нова члана. Реч је о младим људима који имају своје воденице на Горњокрупачкој реци.

    

Сувласницима воденица дат је рок да све то заврше до 30. новембра, а након тога би се одржао састанак на терену. Воденичари би се окупили или у Липовцу или у Крупцу, а на састанку би између осталог требало да се усвоји план рада за наредну годину.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty + eighteen =