Tihomir Đorđević

Од уторка до петка „Дани Тихомира Ђорђевића”

Сутра почиње манифестација „Дани Тихомира Ђорђевића”, којом ће у Алексинцу бити обележена 150. годишњица рођења великана српске етнологије и фолклористике. Манифестација почиње изложбом „Тихомир Ђорђевић”, која ће званично бити отворена у 19 сати у Дому културе, а на њој ће бити представљена оригинална издања Тихомирових књига и значајна документа о њему.

Maja Radoman CvetićaninСутрашњи програм организује алексиначки Центар за културу и уметност, односно одељење Завичајног музеја,  у сарадњи са Библиофилским друштвом из Београда и библиотеком из Књажевца.

‒ До сада је друга половина септембра увек била резервисана за Дане алексиначке културе, али због значаја манифестације која ће завршити септембар одлучили смо да посебно представимо програм ‘Дана Тихомира Ђорђевића’. Ово је 150. година од рођења Тихомира Ђорђевића, а овај значајан јубилеј је потакао установе културе и просвете да се удруже и у једном јединственом подухвату, а то је додела награде Тихомир Ђорђевић – каже директорка Центра за културу и уметност Маја Радоман Цветићанин и додаје да ће ова републичка награда, која је установљена у Алексинацу, бити додељена на завршници манифестације, у петак, 28. септембра. 

Погледајте ко је добитник прве награде „Тихомир Ђорђевић”

Током Дана Тихомира Ђорђевића, биће промовисан и нови број „Караџића”, као и фототипско издање старе серије овог часописа. Део програма биће и занимљиво вече посвећено причама о нечастивим силама, које ће бити употпуњено концертом Тамаре Ристић Kezz.

Дане Тихомира Ђорђевића организује Центар за културу и уметност Алексинац, а суорганизатори су Висока школа за васпитаче струковних студија, Алексиначка гимназија и Библиотека „Вук Караџић”.

‒ Сви смо се окупили да обележимо овај јубилеј на прави начин, али са жељом да наставимо да помињемо Тихомира и све оно чиме се он бавио, а пошто је иза њега остало огромно дело, имамо материјала за много наредних година – поручује директорка Маја Радоман Цветићанин. 

Програм: 

Уторак, 25. 9. 2018 од 19:00
Изложба Тихомир Ђорђевић (галерија 1 Дома културе)

Среда, 26. 9.2018. од 19:00
Промоција часописа „Караџић” – нови број и фототипско издање старе серије

Четвртак, 27. 9.2018. од 19:00
Вече прича о нечастивим силама (Виолета Јовић и Бане Јанковић) и Концерт Tamara Ristić – Kezz (Двориште Завичајног музеја)

Петак, 28.9.2018. од 12:00
Академија у част 150 година од рођења Тихомира Ђорђевића и додела Награде „Тихомир Ђорђевић” за свеукупни допринос појединца у областима којима се бавио Т. Ђорђевић – етнологија, фолклористика, филологија.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eight + thirteen =