dom zdravlja

Наводно незадовољство радника Дома здравља и реаговање директора

Ових дана једна од актуелних тема у делу алексиначке јавности су дешавања у овдашњем Дому здравља. Након што је одборник у СО Алексинац из редова Демократске странке Бобан Ранђеловић доставио медијима писмо незадовољних радника Дома здравља, који су наводно тражили од њега помоћ у упознавању јавности са њиховим проблемима, огласио се и директор установе саопштењем на сајту Дома здравља.

У наводном писму које су незадовољни радници упутили одборнику, поред осталог, истиче се да они више не могу да трпе „самовлашће, неодговорност и иживљавање” које спроводи директор Дома здравља Родољуб Живадиновић. По њиховој евиденцији, директор наводно није био на послу више од 200 дана у протекле две године, често за своје потребе користи возило и возача Дома здравља и, како је наведено, искључиво га вози шеф возног парка коме исплаћује дебеле дневнице.

У писму се такође тврди да се дневни колегијуми са стручним службама не одржавају редовно, да се тендери и набавке мале или велике вредности раде без понуда и покрића и слично. Такође, у наводном писму радника које смо добили, незадовољни радници имају примедбе на избор чланова Управног одбора из редова запослених, затим на наводну куповину по неколико аутомобила сваке године и друго.

Одборник Ранђеловић је у послатом мејлу напоменуо да је за скупштинском говорницом указивао да у овој здравственој установи постоје озбиљни проблеми и да је нудио моделе за њихово решавање, али да није било интересовања од стране надлежних.

У саопштењу за јавност директора Дома здравља др Родољуба Живадиновића које је објављено јутрос на сајту установе, након што су наведени неки од резултата постигнути у протеклих пар година, одговорено је и на тврдње о кажњавању и малтретирању радника, као и о службеним дневницама. Таксативно су наведени пропусти због којих су изречене казне и њихове висине, па тако стоји да су кажњена 14 радника, од тога шест упозорењем, а осам новчаном казном, те да је статистички једна мера изречена у периоду од три месеца. Међу кажњенима је и специјалиста педијатрије која је, како се наводи, два дана у радној недељи изашла раније са посла, укупно 83 минута, не јављајући се колегама и остављајући службу без педијатра. Како стоји у саопштењу, у том времену сестре нису биле обавештене да више у служби нема лекара и наставиле су да дају ампулирану терапију што је могло да доведе до фаталног исхода у случају да је неко дете било алергично на лек.

Одговарајући на критике да пречесто иде на службени пут, директор Живадиновић у објављеном саопштењу каже да је на службени пут ишао у просеку два пута месечно и да су ти одласци најчешће били на позив државних органа, пре свега Министарства здравља. Он још тврди и да се од јануара 2015. године добровољно одрекао припадајућих дневница и да је то његова лична одлука, док он не може да утиче на законске дневнице које припадају возачу.

Живадиновић је још истакао да су од почетка његовог мандата, а нарочито смањења броја запослених на стоматологији, пријаве инспекцији учестале и увек се показало да је рад Дома здравља исправан, а пријаве нетачне. Он додаје да су слате и бројне пријаве против Савеза пчеларских организација Србије, чији је он председник, али да инспекција и у тој организацији није утврдила никакве неправилности. У овом саопштењу је позвао све медије које желе додатну информацију у вези са овим догађајима да се обрате Дому здравља.

Наша информативна редакција је заказала снимање интервјуа са др Родољубом Живадиновићем за сутра који ће бити емитован у петак на Радио Алексинцу од 11 сати. Због раније преузетих обавеза од стране директора Живадиновића нисмо у могућности да емисију уживо реализујемо, па зато молимо заинтересоване читаоце и слушаоце да нам до 12 сати у четвртак пошаљу питања која желе да поставе нашем госту и то могу да учине путем електронске адресе radioaleksinac@gmail.com или путем телефона 018/808-344. Наравно, заинтересовани смо да направимо и разговор са незадовољним радницима ако се јаве редакцији.

 

Један коментар

  1. ja sam bio pre par dana u hitnu u 13h,sestra mi je rekla da nije tu doktor i da moram da idem gore.Gore 30 pacijenta cekaju red. imam jedno pitanje…koje glasi…. ???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seven + 4 =