За новорођенчад од седам до осам милиона динара

Општина Алексинац за подстицај наталитета на годишњем нивоу издвоји између седам и осам милиона динара из буџета, а свако новорођено дете од локалне самоуправе добије једнократну помоћ од 20 хиљада динара. По речима заменика председника општине Чедомира Ракића, тренутно су та средства недовољна, али су знатно виша у односу на ранији период, а у будуће ће се тежити томе да годишња издвајања буду још већа.

Čedomir Rakić
Чедомир Ракић

‒ Ми смо тај износ увећавали из године у годину. Нажалост, ово је трећа година у којој је износ устаљен на 20 хиљада динара, али морам да напоменем да смо до 2012. године када су издвајања била пет хиљада динара, па десет, сада дошли до двоструко и четвороструко веће цифре. То свакако није довољно за родитеље, али јесте један вид пажње општине и доказ да локална самоуправа мисли на своје најмлађе суграђане. Наша идеја је да наредних година покушамо да, ако буџет дозволи, тај износ и повећамо – истакао је Ракић. 

Ово је трећа година и како општина Алексинац издваја два милиона за вантелесну оплодњу, односно по 250 хиљада динара за сваки пар.

‒ На моју жалост та средства се утроше сваке године, што значи да велики број парова има проблем са стерилитетом. Дешава се да променимо услове и да дајемо могућност и старијим брачним паровима што је добро јер сматрам да сви треба да имају једнака права. Мислим да је наша скупштинска одлука за доделу те врсте помоћи и најлибералнија. Кренули смо и да дајемо средства за други покушај вантелесне оплодње, много раније него што је држава донела одлуку да финансира трећи покушај – истакао је Ракић.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × 5 =