Велики јубилеј алексиначких ловаца

Велики јубилеј, 120 година постојања Ловачког удружења „Делиград” и исто толико година организованог ловства на територији алексиначке општине обележен је у суботу 20. октобра.

Свечана академија била је прилика на још једно подсећање да је ловачко удружење у Алексинцу формирано 14. јула 1898. године а да је најстарији ловац који се помиње у историјским списима био Миливоје Прендић чије се име везује и за покретање кинологије у овим крајевима. Забележено је и да су међу заслужним личностима за почетак организованог ловства били и професор Младен Кнез Милојковић, начелник Алексиначког округа и први председник удружења Витомир Тривунац, професор Учитељске школе у Алексинцу Тихомир Ђорђевић, др Јосиф Буцек.

Братислав Живадиновић, председник ЛУ „Делиград“

Алексиначке ловце и представнике ловачких удружења из Ниша, Сокобање, Гаџиног Хана, Ражња, Сврљига, Мерошине, Житковца, Витошевца, Дољевца, Беле Паланке, Лесковца, Пирота и Шумарске школе из Краљева, поздравили су председник ЛУ „Делиград“ Братислав Живадиновић и председник Ловачког савеза Југисточне Србије Зоран Алексић, а својим колегама „добар поглед” у име ловаца из Випаве и Ајдовшчине пожелео је и истакнути ловни радник из Словеније, Саксида Казимир.

Поводом значајне годишњице, 18 ловаца који су својим активностима допринели развоју и унапређењу ловства на територији општине Алексинац награђено је орденима Ловачког савеза Србије. Додељено је 10 бронзаних, осам сребрних и два златна ловачка ордена. Међу бронзаним ловцима су Јовица Радисављевић (Дражевац), Голуб Голубовић (Липовац), Негован Тасић (Катун), Драгиша Петровић (Преконози), Ивица Димитријевић (Глоговица), Марко Петковић (Алексинац), Мирослав Мијаиловић (Мозгово), Дејан Јовановић (Вакуп), Првослав Станковић (Бобовиште) и Мирољуб Миљковић из Бовна. Сребрно одликовање Ловачког савеза Србије добили су Ђорђевић Миодраг (Станци), Зоран Петковић (Дражевац), Славољуб Ракочевић (Алексинац), Мирослав Ђорђевић (Алексинац), Саша Божиновић (Суботинац) и Дејан Јовић из Алексинца.

Златним орденима награђени су Слободан Живић из Липовца и Радомир Филиповић из Алексинца. Плакета за ловачке заслуге уручена је Ватрогасно спасилачком одељењу Алексинац, а председник Ловачког савеза Југисточне Србије Зоран Алексић уручио је „Златну јаребицу” председнику алексиначких ловаца Братиславу Живадиновићу.

 

Овом приликом додељен је и велики број захвалница појединцима и организацијама.

Фотографије са ове свечане академије можете погледати на Фејсбук страници Радио Алексинца.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 + three =