Tradicionalni skup vodeničara

Sa ciljem okupljanja vlasnika i suvlasnika vodenica potočara u aleksinačkoj opštini i njihovo zajedničko delovanje na renoviranju i aktiviranju vodenica i proizvodnji kvalitetnog vodeničnog brašna, 2015. godine osnovano je Društvo vodeničara „Morava” u Aleksincu. Zvaničnom formiranju društva prethodilo je dvogodišnje istraživanje, obilazak terena, razgovor sa meštanima i vlasnicima vodenica. Sačinjena je i digitalna mapa sa lokacijama i pričama iz vodenica i pokrenut je sajt na kome je prikazano stanje vodenica u Nišavskom okrugu. I ove godine, u vreme održavanja „Pekarskih dana” okupili su se vodeničari, tačnije članovi Upravnog odbora.

– Na ovoj sednici smo najviše razgovarali o imovinsko – pravnim odnosima iz razloga što jedna vodenica potočara ima više vlasnika, a da bi se konkurisalo za sredstva za rekonstrukciju potrebno je da svaka vodenica ima po jednog zastupnika. Mi smo pripremili ugovore kojima bi se to rešilo, a suvlasnici bi u narednom periodu morali da se dogovore i da izaberu zastupnike. Naš predlog je bio da zastupnici budu mlađi ljudi koji planiraju da na selu ostanu na duži period i da se bave ovom delatnošću. Takođe, aneksom ugovora uredili bi se međusobni odnosi suvlasnika, odredile njihove obaveze i način raspodele prihoda – rekao nam je predsednik Društva vodeničara „Morava” Dragan Ristić.

U međuvremenu, društvo vodeničara je postalo bogatije za dva nova člana. Reč je o mladim ljudima koji imaju svoje vodenice na Gornjokrupačkoj reci.

    

Suvlasnicima vodenica dat je rok da sve to završe do 30. novembra, a nakon toga bi se održao sastanak na terenu. Vodeničari bi se okupili ili u Lipovcu ili u Krupcu, a na sastanku bi između ostalog trebalo da se usvoji plan rada za narednu godinu.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

three × one =