Тихи крадљивац вида

Преко педесетак грађана одазвало се акцији бесплатног мерења очног притиска која је у суботу, поводом Светске недеље борбе против глаукома, организована на очном одељењу алексиначке Опште болнице. Према речима докторке Јелене Пешић, међу пацијентима је откривен одређени број њих са повишеним вредностима очног притиска и почетном фазом глаукома, што је веома значајно за њихово даље лечење.

‒ Постоје типови глаукома који нису са повишеним очним притиском, али једно је сигурно, када је повишен, очни притисак води оштећењу очног живца и потенцијалном слепилу. Што га раније откријемо, односно у ранијој фази, већа је могућност очувања вида и самим тим бољег квалитета живота– објашњава докторка Пешић.

Глауком је познат и као „тихи крадљивац вида” јер пацијент током болести не мора имати никакве сметње, зато је веома значајно, по речима наше саговорнице, да се превентивним прегледима болест открије на време и успори њен развој.

glaukom

Ова традиционална акција мерења очног притиска дала је своје резултате јер је, како каже докторка Пешић, из године у годину све већи број људи који долазе на превентивне прегледе.
Увертира у ову акцију било је предавање које је докторка одржала окупљеним пацијентима, говорећи им о значају превенције болести и штетним последицама које она може изазвати уколико се на време не открије.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 − four =