Bresjе

Почела реконструкција „Бресја”

Реконструкција фабрике воде „Бресје” почела је првог дана ове седмице када су се у просторијама постројења појавили радници новосадског „Градитеља”, фирме која је на међународном тендеру, као најповољнији понуђач, добила посао вредан два милиона и 800 хиљада евра. Средства у висини од 2,5 милиона евра обезбеђена су из повољног кредита немачке развојне банке, док ће остатак послова, вредан 300 хиљада евра, платити Јавно комунално предузеће „Водовод и канализација” уз помоћ свог оснивача.

dragisa_simic_vodovod_foto_sns
директор Драгиша Симић

По речима директора алексиначког Водовода Драгише Симића, рок за завршетак радова је годину дана, односно 19. децембар 2018, пошто је по уговору извођач радова реконструкцију требало да започне тог датума прошле године.

Скоро три године нам је требало за израду пројекта. После израде идејног и главног пројекта и њихове ревизије, стигли смо до добијања грађевинске дозволе и почетка реконструкције фабрике воде. Због празника и лошег времена радови су почели 17. јануара. Може се десити да рок буде продужен због временских услова, али то већ није толико битно. Важно је да извршимо комплетну реконструкцију и да од 2019. године почне да ради постројење са новом технологијом – објашњава директор Симић и додаје да ће постројење, чији је сада већи део непокривен, убудуће бити комплетно покривено.

Постројење за прераду воде „Бресје” у Суботинцу почело је са радом пре 32 године након довршетка изградње бране Бован и цевовода сирове воде. Као и у већем делу Србије вода се тренутно прерађује класичном методом у којој је завршна фаза дезинфекција хлором. Реконструкцијом фабрике биће уведена потпуно нова технологија прераде воде – озонирање, што ће, по речима стручњака, допринети бактериолошки и хемијски исправнијој води.

Bresje

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × five =