Повратак коренима – повратак огњиштима

Подстицање одрживог повратка на Косово и Метохију интерно расељених лица из алексиначке општине циљ је пројекта „Повратак коренима“ који ће у наредне две године реализовати Друштво за развој креативности у Алексинцу. Пројекат ће финансирати Европска унија са којом је уговор потписан симболично на Видовдан, 28. јуна. Партнер на реализацији пројекта је локална самоуправа, а генерални партнери су Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије и Канцеларија за Косово и Метохију.

– У оквиру овог пројекта који је намењен интерно расељеним лицима предвиђено је неколико виталних активности, а прва у низу је истраживање преко Фокус група. Ова активност ће током четири месеца бити реализована у 8 алексиначких села и у самом граду са циљем да се сазна каква је заинтересованост интерно расељених лица за могући повратак на своја огњишта и у места одакле су дошли – рекла је на презентацији пројекта пројект менаџер, Снежана Живадиновић.

Преко овог истраживања утврдиће се и приoритетни проблеми и потребе интерно расељених лица, а њих је у нашој општини 1041 као и њихова заинтересованост за економско оснаживање и за неку врсту доквалификација преко одређених обука. Након обука следи додељивање грантова и опреме за економско оснаживање и покретање сопственог бизниса.

– Кључна активност на пројекту која до сада у нашој општини никада није реализована су „Иди – види“ посете. Планирано је да 100 ИРЛ са подручја наше општине кроз неких десетак-петнаестак посета обиђу своја места одакле су дошли или нека друга места у којима себе виде у будућности – истакла је Снежана Живадиновић и нагласила да ове посете пружају могућност расељеним лицима да сазнају какве су могућности за повратак, за запошљавање и каква је безбедоносна ситуација.

Током реализације пројекта, интерно расељена лица на подручју наше општине имаће административно-правну помоћ и правовремену информисаност кроз билтене и брошуре.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 + 9 =