cimet

„Олајавање” мушкараца уз цимет, ванилу и шлагере

На програму овогодишњег АЛЕФ-а нашла се и вечита прича о мушко – женским односима. Ова тема је безброј пута играна на „даскама које живот значе”, али никада ниједна представа није била миришљава као „Цимет и ванила” у којој три жене причају о својим искуствима са „јачим полом”. Једна долази из породичног миљеа, друга је стјуардеса која због свог авантуристичког духа већ има три брака иза себе, а трећа медицинска сестра на урологији, која због високих критеријума не успева да нађе мушкарца из својих снова. vesna

У представи играју и певају Вања Милачић, Милица Јанкетић и аутор представе, Весна Станковић која је све те „женске приче” преточила у кабаре.

‒ Ми жене када се састанемо, да ли на послу, да ли кад се дружимо у кафићима или по кућама, онда су то неки посебни женски разговори где ми ‘олајавамо’ своје мужеве, своју децу и препричавамо све оно добро и лоше што нам се дешава. Искористила сам и наше приче из женских гардероба и шминкерница где нам је некад забавније него на сцени. Те приче које препричавамо једна другој су веома забавне и духовите и онда сам помислила да то људи треба да чују – објашњава Весна како је добила инспирацију за „Цимет и ванилу”.

cimet 4 Ове савремене приче о мушко-женском свету обојене су романтичним тоновима шлагера из 60-тих и 70-тих година прошлог века попут „Љубав и мода”, „Мунд хармоника”, „Почнимо љубав из почетка”… које су давале одређени шмек ондашњем Београду.

‒ Ја сам мишљења да позориште мора бити лековито. Представа не мора да вас насмеје, али мора да вас ‘дирне’, мора нечему да вас подучи. Ми се шалимо да је ова представа едукативна, да су у њој дате лекције које морају да се уче и записују, међутим нема много тога да се научи, али може да се чује ова дивна музика, јер ти шлагери, те романсе се данас ретко могу чути. Зато сам и желела да деца и млади људи, иако им није позната, чују како је то лепа музика и како оплемењује – каже Весна Станковић, иначе један од оснивача Театра „Балкан нови покрет” у чијој је продукцији урађена ова представа.

Весну Станковић ћемо на јесен поново видети у Алексинцу када ће гостовати са, такође својим ауторским пројектом „Милунка” у којој игра Милунку Савић, најодликованијег војника Првог светског рата.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 − fifteen =