L - Naslovna

Од данас лапaроскопија и у алексиначкој болници

Алексиначко здравство данас је исписало још једну страницу своје историје. У операционој сали Опште болнице урађена је прва лапaроскопска операција жучне кесе. Тим нишких и алексиначких лекара предводио је познати српски хирург професор др Мирослав Мишко Стојановић из Клиничког центра Ниш. Овај врсни стручњак са запаженом каријером је изразио велико задовољство што је у Алексинцу и уверен је да ће оваквих операција у овој болници бити још.

Dr Stojanovic– Оно што је некада била привилегија само великих центара, данас може да се ради и у центрима који су по свом обиму далеко мањи од Београда, Ниша, попут центара у Алексинцу. Знајући квалитет хирурга, ја сам сигуран да ће ова област заживети и врло квалитетно да се ради у Алексинцу. Велики број лекара је прошао едукацију на нашем факултету и на Клиници за Општу Хирургију Клиничког центра у Нишу, а многи од њих су полагали код мене специјалистички испит и положили су са високим оценама – каже др Стојановић и додаје да се ове похвале односе како на младе хирурге, тако и на оне који су можда и на зениту своје каријере, али су оставили дубок траг у хирургији југоисточне Србије и у Србији уопште.

Директор Опште болнице у Алексинцу др Горан Видић каже да је данашње окупљање резултат тежње њега и његових колега да се у овој установи раде операције методом која је актуелна од пре две деценије, у времену када је он из Алексинца отишао у Ниш. Са повратком у свој родни град др Видић са својим сарадницима покушава да унапреди здравствене услуге, а нарочито у области хирургије.

– У сваком случају ми смо успели да нађемо начина да обезбедимо опрему и она је комплетно из донације, значи није коштала државу ни један једини динар. Све је комплетно из донација, од приватних лица, наш колега доктор Срђан Живановић донирао је артрископски стуб. Привредници града Алексинца су јако пуно помогли, а ту је и добра воља и велика жеља наших хирурга, пре свега доктора Ивана Матића, који је од почетка био заинтересован да ради ту врсту хирургије – каже први човек алексиначке болнице истакавши да је пресрећан што ће пацијенти са овог подручја моћи овакве операције да раде и у Алексинцу и неће морати да иду у друге здравствене установе.

Доктор Видић посебно је захвалан свом колеги и добром пријатељу, професору Стојановићу, што ће обучавати овдашње кадрове, а најавио је и одлазак лекара из Алексинца на едукације у друге здравствене центре, пре свега у Клинички центар Ниш.

Иако је имао могућност да пређе у Клинички центар Ниш, доктор Иван Матић се определио да остане у родном Алексинцу. Каже да је он пре свега Алексинчанин и да је његов отац оснивач хирургије у овом граду и да га поред осталог и традиција обавезује.

Dr Matic– Очекујем да покренемо лапaроскопију о којој се прича задњих 15-ак година. Постоји национални програм лапaроскопске колоректалне хирургије на нивоу целе Србије који траје пет година. У оквиру програма долазиће и енглески хирург Амчад Парваз, а и наши ментори са Прве хирушке на Бежанијској коси – каже доктор Матић уз очекивање да ће у тим едукацијама бити укључени и алексиначки здравствени радници.

У данашњој екипи лекара био је и анестезиолог Владимир Савић који није крио задовољство што је поново у просторијама Опште болнице у Алексинцу.

– Ја увек волим да се вратим у Алексинац где сам радио пет година, то су биле лепе године, успешно смо радили и дружили смо се пуно. Дошао сам да охрабрим своје колеге, мада они то раде одлично, али ја сам ту као морална подршка и зато ми је драго што сам ту – каже доктор Савић.

 

Прва операција ове врсте у алексиначкој болници је добро протекла и 56. годишња пацијенткиња из Алексинца се успешно опоравља.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 − thirteen =