Obeležena godišnjica formiranja Ozrenskog partizanskog odreda

Minutom ćutanja i polaganjem cveća na spomenik u centru Lipovca i na spomen-obeležje na nekadašnjoj vodenici u kojoj je tokom rata radila štamparija Ozrenskog narodnooslobodilačkog partizanskog odreda, danas je u ovom aleksinačkom selu obeležena 77. godišnjica formiranja ovog odreda.

Ozrensko partizanski odred

Cveće su položile zajednička delegacija Opštine Aleksinac i Udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata, zatim predstavnici Udruženja rezervnih vojnih starešina, kao i delegacija Udruženja penzionera opštine i Partije ujedinjenih penzionera.

Ozrensko partizanski odred ‒ Odred je formiran na današnji dan i postojao je nešto više od dve godine. Bila je to prva oružana jedinica na teritoriji ratnog Niškog okruga, čije je formiranje označilo i početak oružane borbe naroda ovog kraja protiv okupatora. Sa promenljivim uspehom odred se borio protiv Nemaca i njihovih pomagača i odigrao je značajnu ulogu u tom periodu. Iz našeg kraja u odredu su bili i Radoje Vujošević Rista i Momčilo Popović Ozren koji su proglašeni narodnim herojima ‒ rekao je, između ostalog, sekretar Udruženja boraca NOR-a, Mića Milojević.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

eight + fifteen =