načelnik Dalibor Marković

Načelnik Dalibor Marković u intervjuu za AL novine – Za sada, rušenje samo na papiru

Rešenje o rušnju nelegalnih objekata do sada je stiglo na oko četiri hiljade adresa u aleksinačkoj opštini. Izrađuje se ukupno oko 20 hiljada i ona će uskoro biti isporučena vlasnicima. Šta to znači i da li ima razloga za strah za AL novine objašnjava Dalibor Marković, zamenik načelnika Odeljenja za privredu u OU Aleksinac.

Mnoga domaćinstva u gradu i seoskim sredinama dobila su rešenja sa zahtevom za ozakonjenje u kojima se navodi jedna prinudna mera rušenja po okončanju postupka. Građani su istovremeno i zbunjeni i uplašeni. Šta to znači za njih i šta bi trebalo da preduzmu?

Sve ovo je posledica sprovođenja Zakona o ozakonjenju, koji je donela Skupština Srbije i u kome je propisana procedura koju sada preduzimamo. Možda nije baš adekvatno, ali postupamo onako kako je zakon predvideo. Ozakonjenje počinje tim prvim korakom, donošenjem rešenja o rušenju. U tom rešenju jeste da u prvom članu piše da je rok za rušenje objekta tri dana, ali već u trećem članu ovog istog rešenja stoji da ono nije izvršno dok se ne završi postupak ozakonjenja. To znači da svi oni građani koji dobiju ovo rešenje u stvari započinju postupak ozakonjenja. Ukoliko nije moguće izvršiti ozakonjenje iz razloga što je zauzeta nečija parcela, objekat sagrađen na javnoj svojini, na državnom putu ili postoji neki pravni problem, tek u tom momentu će rešenje o rušenju biti aktivirano. Dakle sve do tada, rešenje o rušenju nije aktivno i samo je prvi korak u postupku ozakonjenja.

Kada će se ipak postupati po uručenim rešenjima i odgovore na ostala pitanja, pročitajte u elektronskom izdanju AL novina:

https://alpress.rs/files/Al%20novine.pdf

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

11 + seven =