Културна дешавања ове седмице

Центар за културу и уметност се побринуо да и последња недеља у марту буде испуњена бројним културним садржајима.

„Недељу културе” отварају најмлађи. У уторак, 27. марта у великој сали Дома одржаће се традиционална Општинска смотра рецитатора под називом „Песниче народа мог”. Надметање младих рецитатора почиње у 10 сати, а према најавама организатора, очекује се учешће осамдесетак ученика основних и средњих школа.

Истог дана, у 19 сати у Галерији 2, својим солистичким концертом представиће се пијанисткиња, магистар Јованка Аранђеловић, професор на Катедри за клавир на Факултету уметности у Нишу. На програму су дела Сезара Франка, Јозефа Хајдна и Мориса Равела.

Алексинчанима се поново пружа прилика да се добро насмеју. За то ће се потрудити Драган Марјановић Божа који долази са још једном у низу својих урнебесних комедија. У среду, 28. марта, овај глумац са „јужне пруге” извешће монодраму „Путовање кроз густо грање” Бранислава Марковића. Ово је наставак приче о Рокију, бившем боксеру и бившем робијашу са југа Србије, који после повратка из Хага пропутује цели свет и решава да отвори туристичку агенцију. Нови сусрет са Рокијем је у 20 сати.

Ни наши најмлађи суграђани неће бити без сусрета за позориштем. Позориштанце „Змај” из Ниша ће у четвртак 29. марта одиграти представу „Јежурка јежић и драги гост” рађену према делу „Јежева кућица” Бранка Ћопића. Представе се играју у два термина, од 10.30 и 11.30 сати.

Четвртак ће обележити и гостовање двојице књижевника. Након недавне промоције књиге песама „Одрон светлости”, песник Братислав Милановић поново долази у Алексинац, али овог пута као предавач на новинарској радионици која од недавно ради у оквиру Центра за културу и уметност. Радионица ће се одржати у Дому омладине од 18 сати.

Овонедељни културни калеидоскоп Центра за културу и уметност, исте вечери затвориће књижевно вече посвећено стваралаштву Драгана Великића. Поред десет романа, Великић је објавио и неколико књига прича и есеја. Двоструки је добитник Нинове награде за роман године („Руски прозор”, 2007. и „Иследник” 2015.) Писао је колумне за НИН, Време, Данас и Репортер. Од 2005 до 2009. био је амбасадор Србије у Аустрији.
Књижевно вече почиње у 19 и 30.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 − eleven =