Udruženje Zavičaj Žitkovac

„Завичај” окупио песнике, сликаре, музичаре…

Вишегодишња настојања да Житковац и околна насеља добију удружење које би окупило песнике, сликаре, музичаре и остале ствараоце у култури, јуче су коначно добила епилог. У Житковцу је основано Удружење стваралаца у култури „Завичај”. На оснивачкој скупштини која је одржана у просторијама ОШ „Вук Караџић” усвојен је статут и изабрани су чланови Управног и Надзорног одбора. За председника удружења изабран је Драгиша Дачић, наставник музике у пензији, а за његовог заменика, професор српског језика и књижевник Драгиша Марковић. Присутни су били једногласни и у избору проф. др Светозара Вукадиновића за почасног председника. Вукадиновић је био дугогодишњи професор математике на Саобраћајном факултету и еминентан стручњак у саобраћајном инжењерству.

Udruženje Zavičaj Žitkovac

Циљеви овог удружења су, како се чуло на оснивачкој скупштини, очување културно историјског наслеђа у локалној средини, развој културног и уметничког стваралаштва и подстицај креативности код деце, објављивање аудио и видео записа, књига и других публикација, организовање изложби и културних манифестација.

‒ Један од задатака нашег удружења је и оснивање легата за ликовна и друга дела аутора из ове средине – каже председник Надзорног одбора „Завичаја” Драгослав Ристић и напомиње да ће се кроз рад удружења и постојање легата чувати успомена на двојицу знаменитих мештана Житковца, сликара Мићу Стоиљковића (пореклом из Каменице) и Вукадина Вукадиновића, дугогодишњег свештеника који је био веома поштован у Житковцу и околним селима где је службовао.

Оснивачкој скупштини УСУК „Завичај” присуствовали су и директорка Центра за културу и уметност Маја Радоман Цветићанин и директор библиотеке „Вук Караџић” Војкан Поповић који су истакли да ће њихове установе новооснованом друштву пружити сву неопходну помоћ за несметан и успешан рад.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen − 13 =