akcijaši

Дружење стваралаца неодољивог полета

Срце иште градилиште – назив је програма којим су у суботу некадашњи акцијаши са подручја алексиначке општине обележили свој празник – 1. април, Дан омладинских радних бригада.

На почетку свечаности којој су, осим акцијаша, присуствовали и представници Удружења бораца НОР-а и Савеза резервних војних старешина, о околностима и друштвеној клими у време организовања омладинских радних акција говорио је професор у пензији Василије Стојановић.

akcijaši

‒ Друштво у коме смо ми стасали као млада генерација водило је велику бригу о нама. За њих смо били узданица и замена, од нас се очекивало да остваримо оно што је било зацртано. То друштво је имало још једну велику и позитивну ствар: штитило нас је од свих спољних утицаја. У то време нисмо ни знали шта је то малолетничка деликвенција, организовани криминал или наркоманија. Били смо ентузијасти, имали смо мотив и енергију и били смо сложни. Зато вас и сада позивам да у тренуцима када останете сами са својим мислима и успоменама, да се сетите тог доба и квалитета које смо тада имали ‒ рекао је, између осталог, Стојановић.

Сећања на ОРА „Алексинац 86” евоцирала је командант ове акције Радица Пешић, док је Мића Милојевић, доскорашњи секретар Удружења бораца НОР-а, говорио о лику и делу Јелке Радуловић, чије је име у првим поратним годинама носила једна од алексиначких бригада.

Овом приликом, за вишегодишње прегалаштво и ангажовање у области добровољног омладинског рада уручене су захвалнице Клуба бригадира „О*рук генерација”, а добитници су Томислав Митић, Миодраг Ђорђевић, Василије Стојановић, Мирјана Николић, Зорица Живановић, Љиљана Стојановић, Славољуб Милошевић Ђуза, Славољуб Денић, Садик Сезаири, Миодраг Војиновић, Драган Урошевић Пижа и Милан Костић Шолаја. Три захвалнице додељене су постхумно: Миодрагу Миловановићу Милти из Тешице, Славољубу Илићу Брки из Вакупа и Зорану Милановићу Цвикију из Алексинца.

Лепо дружење, како неко рече, стваралаца неодољивог полета, својим наступом улепшали су рецитатори Томислав Марковић, Срђан Петровић, Раша Станковић и Микица Бабић.

 

Цвеће на споменик првој бригади 

У оквиру обележавања Дана ОРА, делегација Клуба бригадира „О*рук генерација”, заједно са представницима Удружења бораца НОР-а и Савеза резервних војних старешина, положила је цвеће на споменик у Чукуровцу, на месту где је 9. јула 1944. године формирана прва омладинска бригада у Србији.

Čukurovac
Полагање венца у Чукуровцу

Цвеће је положено и на споменик народном хероју ратку Јовићу Душку у Чести и на спомен-плочу на железничкој станици у Житковцу.

У градском парку Брђанка акцијаши су засадили неколико садница пауловније, а објављен је и Билтен Клуба бригадира „О*рук генерација”.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two + 12 =