bolnica foto1

Вечерас подсећање на традицију алексиначког здравства

Промоцијом књиге „Здравство у Алексинцу и околини од 1836 – 2018”, као и изложбом фотографија на којима је забележена дуга историја алексиначког здравства, вечерас од 19 сати у Дому омладине почеће обележавање великог јубилеја алексиначке Опште болнице. Једна од најстаријих здравствених установа у Србији, која је данас под ингеренцијом државе, прославиће 125 година од оснивања, тачније од премештања болнице из приватних и изнајмљених кућа у сопствену зграду.

Дугогодишњи континуитет функционисања алексиначког здравства у години јубилеја крунисан је комплетном реконструкцијом породилишта и увођењем нових метода у области хирургије.

‒ Има више ствари којима би се ми похвалили, али свакако оно што је обележило овај период за нама јесте породилиште које смо успели да обновимо уз огромну помоћ фондације ‘Драгице Николић’ и од пре два месеца кренуло је да ради пуном паром и, на нашу велику радост, рађа се доста деце. У области ортопедије почели смо да радимо операције уградње вештачког колена, које се раде у малом броју центара у Србији, а од пре двадесетак дана радимо и лапароскопске операције жучне кесе – каже директор болнице Горан Видић.

Алексиначка болница је пред добијањем пројекта за отварање центра за хемодијализу, каже нам први човек болнице, чиме ће се решити вишегодишњи проблем пацијената из општина Алексинца, Сокобање и Ражња.

‒ Очекујемо да се у наредном периоду заврши тај пројекат, да се званично одобре средства и да кренемо са реконструкцијом зграде старе хирургије, где је замишљено да се дијализа стационира – додаје наш саговорник.

У години када се обележава велики, 125-годишњи, јубилеј, актуелно руководство успело је да врати болницу на место које јој је припадало раније и она је на добром путу да постане респектабилна установа, поручује доктор Горан Видић, коме је ово трећа година на челу алексиначке болнице.

Прослава јубилеја наставиће се сутра свечаном академијом, која ће бити уприличена у Дому културе од 11 часова, а вечерашњи и сутрашњи догађај организују се у склопу „Дана алексиначке културе”.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 − five =