Biljana Đokić i Sem Fabrici

Бесплатни и прегледи са попустом поводом Светског дана борбе против рака дојке

Октобар је месец Међународне борбе против карцинома дојке. Тим поводом, а у циљу превенције и раног откривања ове опаке болести, поликлиника „Натус” и гинеколошка ординација „Натус дона” одлучиле су да се прикључе овој акцији. Све заинтересоване жене ће данас и сутра имати бесплатне клиничке прегледе, а ултразвучне прегледе дојки са 20% попуста. Прегледе ће обављати професор Стојан Радић, онколог и докторка Биљана Ђокић, радиолог, поручују у ординацији.

‒ Све ово је у сврху превенције, тј. спречавања ескалације болести уколико се открије. Пре свега, ради се о једном широком дијапазону жена, жена које су средњој доби. У последње време, нажалост, запажа се и пораст карцинома код млађих особа тако да се, поред свих ових едукативних превентивних прегледа, ради и скрининг мамографијом ‒ каже докторка Ђокић и додаје да ће се преглед дојки обављати најсавременијим ултразвучним апаратом.

Значај превенције потврђује податак да је смртност од ове болести и даље прва у Европи. Од свих могућих врста карцинома, карцином дојке заузима прво место у смртности и обољевању.

‒ Међутим, у нашој земљи мамографија као скрининг је прописана од 50. до 69. године. У Европи се кренуло са ултразвуком као врстом скрининга код млађих особа, негде већ од 35. године, поготово код оних жена које у својој породичној историји имају карцином дојке или јајника. Тако да је ултразвук почео масовно да се користи у тим превентивним прегледима. – истиче наша саговорница.

Акција се данас у Алексинцу спроводи од 14 до 19 часова, а сутра, тј. у четвртак, због великог интересовања, од 10 до 19 часова.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen − 8 =