Zvonar

„Zvonar” otvorio Zimski festival

Predstavom „Zvonar Bogorodičine crkve u Parizu” u izvođenju ansambla Kruševačkog pozorišta sinoć je otvoren drugi Zimski pozorišni festival za decu. Dramatizaciju uzbudljivog i potresnog romana Viktora Igoa uradio je Radan Radović, a adaptaciju i režiju Zoran Lozančić kome je ovo deveta predstava za Kruševačko pozorište.

Igoov roman je u osnovi socijalna kritika društvenih okolnosti i predrasuda u Parizu 1482. godine kada se radnja i dešava. Iako je reč o dečjoj predstavi, priča o Kvazimodu, o ljubavi i prijateljstvu i o svemu što se dešavalo u i oko Bogoridičine crkve, urađena je tako da je sa puno pažnje mogu gledati i starije generacije.

Branko Popović ‒ Mi smo u ovoj predstavi videli jedan lep način da se kroz lik dvoje protagonista i antagonista ispriča priča o stereotipima, a glavni stereotip je mišljenje da je ružan čovek taj koji bi po pravilu trebalo da bude zao a da bi neko bogat i fin po pravilu trebalo da bude plemenit. Ovde se stvari pokazuju potpuno drugačije – rekao je posle predstave moderator razgovora u pres centru Branko Popović. 

Jelena Vučković Mlada glumica Jelena Vučković koja je igrala lik Esmeralde je naglasila da je bila velika odgovornost igrati u ovom komadu, ali da je čitav proces bio divan uz jako dobrog reditelja i uz predivan ansambl.

‒ Ja smatram da je veličina Esmeralde u tome što je ona svesna svoje lepote koju ne koristi kao svoje oružje, već što ide potpuno suprotno i nadam se da smo uspeli da deci približimo to da lepota nije ekvivalentna i dobroti – rekla je Jelena.

Vladimir Kerkez I Vladimir Kerkez koji je igrao lik oholog sveštenika Frola je mišljenja da je ansambl uspeo da i onoj najmlađoj publici približi prave vrednosti.

‒ Aplauz mališana kada se desi ubistvo sveštenika u crkvi je dokaz da su prepoznala da tim ubistvom zapravo pravda pobeđuje – rekao je Kerkez.

Dejan Tončić Za glumca večeri proglašen je Dejan Tončić za maestralno dočaranu ulogu divnog ali unesrećenog Kvazimoda.

‒ Ova uloga Kvazimoda kao i uloga u predstavi ‘Lepotica i zver’ su meni dve najdraže uloge u mojoj dvadesetogodišnjoj karijeri jer govore o ljudima sa, kako ću ja to reći, fizičkim minusom. Moj najbolji prijatelj je dečak Aksentije sa Daunovim sindromom i u tom prijateljstvu sa njim sam otkrio koliko je kod tih osoba srce veliko kao planina i da su to anđeli na zemlji. I upravo uloga Kvazimoda je moja zahvalnost i moj omaž njemu. A njegov zagrljaj posle jednog izvođenja je nešto najdraže što mi se desilo u vezi sa ovom predstavom – rekao je Tončić. 

Branislav Nedić Izvođenju „Zvonara Bogorodičine crkve u Parizu” na aleksinačkom festivalu prisustvovao je i upravnik Kruševačkog pozorišta Branislav Nedić.

‒ Uspeh ove predstave ne treba da čudi jer se u našem pozorištu skoro dvadeset godina redovno, makar jednom godišnje rade predstave za decu. Radu na dečjim komadima pristupamo kao i radu za večernje predstave. Ne pristupamo površno, već ozbiljno i ambiciozno i sa pravim budžetom, jer decu ne treba lagati, treba ih privući u pozorište a posle je lako zadržati ih i za večernje predstave kad stasaju dovoljno – istakao je Nedić. 

Večeras, druge večeri festivala, publiku u Domu kulture očekuje predstava „Papagaji” u izvođenju Narodnog pozorišta „Sterija” iz Vršca.

Zvonar

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

fifteen − seven =