Šumatovac

Zlatna maslina iz Soluna

Na Svetskom festivalu mjuzikla i filmske muzike koji je održan u Solunu začula se i horska pesma jednog od najstarijih horova u Srbiji, Aleksinačkog mešovitog hora „Šumatovac”. Iz slavnog Tesalonikija Aleksinčani su doneli Zlatnu maslinu koja će se, kako kažu, pridružiti brojnim trofejima i nagradama sa festivala.

U prepunoj sali Aristotelovog univerziteta, „Šumatovac” se pod dirigentskim vođstvom Marije Zovko iz Niša, uz klavirsku pratnju Hristine Lazarević, nastavnice u aleksinačkoj muzičkoj školi, publici u Solunu predstavio zanimljivim repertoarom.

‒ Bilo je tu kompozicija iz mjuzikla, filmova i pop balada Seasons of love iz mjuzikla Rent, Smoke gets in your eyes iz mjuzikla Roberta, If I were a rich man iz mjuzikla Fiddler on the Roof, ‘Đelem, Đelem’, inspirisan čuvenim domaćim filmom ‘Skupljači perja’, a posebno smo ponosni na izvedbu rok balade Bohemian Rhapsody ‒ kaže Slađana Marković, zamenik predsednika hora i član Upravnog odbora. 

Šumatovac

Na otvaranju festivala na Rimskom forumu u srcu grada Aleksinčani su se predstavili srpskim narodnim pesmama, dok se u vazduhu vijorila zastava hora „Šumatovac” iz daleke 1887. godine.

‒ Bilo je lepo upoznati druge horove i družiti se sa njima, razmenjivati note i iskustva – kažu u Šumatovcu i dodaju da je poseban utisak na njih ostavio simpatični hor iz Jordana. 

Poseta znamenitostima 

Boravak aleksinačkog hora u Solunu nije bio satkan samo od pesme, već su posetu iskoristili i da obiđu znamenitosti drugog po veličini grada u Grčkoj. Organizatorka festivala Efi, kao dobar domaćin, priredila je gostima i nezaboravnu turističku turu.

‒ Prošetali smo Aristotelovim trgom, kojim dominira statua Aristotela, videli spomenik čuvenom Aleksandru Makedonskom, Galerijev slavoluk, boemsku četvrt Ladadika, kao i Ano Poli, stari deo grada sa najlepšim panoramskim pogledom na zaliv koji se nalazi na UNESKO listi kulturne baštine – kaže Marković. 

Neizostavno mesto boravka u Solunu je i poseta crvi Svetog Dimitrija Solunskog, zaštitnika grada, koja je bila sledeća stanica pevača. U njoj se čuvaju mošti ovog čudotvorca koji je rođen u Solunu, a upokojio se u Sirmijumu, odnosno Sremskoj Mitrovici koja ga takođe slavi kao svog zaštitnika.
Ipak najjači utisak na Aleksinčane ostavila je poseta Zejtinliku, gde ih je sačekao Đorđe Mihailović, koji već desetu deceniju dočekuje i ispraća potomke slavnih Solunaca.

‒ Čika Đorđe nam je sa puno ljubavi pričao o junacima srpske vojske, a mi smo njemu zahvalili pesmama ‘Tebe pojem’, ‘Tamo daleko’, ‘Ovo je Srbija’, što ga je ganulo i pomalo rastužilo – kaže Slađana.

Zejtinlik

Aleksinčani su se prisetili i svog sugrađanina, Budimira Hristodula, koji je bio glavni neimar prilikom gradnje Zejtinlika.

‒ Posebno je zanimljiv podatak da je on lično bio zaslužan da se na ovo groblje donesu sadnice čempresa iz srpskog manastira Hilandar na Svetoj Gori, koje su tako posađene da simbolično predstavljaju stražu svima onima koji su svoje živote dali za otadžbinu – zaključuje Slađana Marković. 

Na pločama u spomen-sobi na Zajtenliku zapisana su imena mnogih stradalih iz Aleksinca i okoline, a u horu dodaju da su neki od njih uspeli da pronađu i svoje pretke.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

8 − 3 =