Živkova dela interesantna bila i Titu

U sali Doma omladine, koja je bila ispunjena do poslednjeg mesta, sinoć je održana promocija knjige „Studija o balkanskim ratovimaˮ Živka G. Pavlovića, generala i vojnog pisca koji je učestvovao u oba balkanska rata i Prvom svetskom ratu.

Radi se o nekoliko odvojenih članaka i studija koje je general Pavlović pisao o Kumanovskoj bici, opsadi Skadra, Bregalničkoj bici i na kraju ima završna razmatranja o Balkanskim ratovima. O knjizi su govorili profesor istorije Ratko Vukelić i pukovnik u penziji Branislav Anočić.

̶ General Živko Pavlović verovatno spada u zaboravljane umove Srbije, mada mislim da je to manje – više sudbina svih velikih ljudi, pogotovo velikih vojnika i vojskovođa, jer su oni dobri samo kada je rat, a kada dođu mirna vremena onda, kako je to lepo rekao Stevan Jakovljević, sledi komanda nalevo krug i oni što su bili u pozadini su prvi za medalje, a oni što su bili prvi na frontu su poslednji u tom redu ̶ rekao je govoreći na promociji pukovnik Anočić, koji je i predsednik Organizacije rezervnih vojnih starešina u Lazarevcu koja je sa lazarevačkom bibliotekom i uz pomoć Kancelarije Vlade Srbije za odnose sa crkvama i verskim zajednicama objavila ovu knjigu. 

– Za velike zasluge koje ima u srpskoj istoriji general je doživeo satisfakciju time što je bio primljen u Srpsku akademiju nauka i umetnosti, a bio je i član Srpskog kulturnog kluba. Poseban značaj njegovim razmatranjima i vojnim delima daje činjenica da je Josip Broz Tito, 1948. godine, kada je Jugoslavija bila opkoljena sa svih strana zbog Rezolucije Informbiroa, naredio svojim saradnicima da iščitavaju Pavlovićeva dela da bi videli u čemu je originalnost njegove vojne misli i kako da se Jugoslavija odbrani od tadašnjeg Sovjetskog Saveza, kao što je to Srbija učinila 1914, a posebno 1915. godine i kako se konačno oslobodila i zauzela veću teritoriju posle Prvog svetskog rata ̶ rekao je Anočić.

Interesantan je svakako i podatak da je Živko Pavlović jedno vreme bio i naš sugrađani. Kao mlad čovek, ovde je bio na dužnosti komandira artiljerijskog voda, a ovde se i oženio svojom suprugom Vidosavom i dobio osmoro dece. Međutim, kako je u to vreme bila velika smrtnost dece, samo jedan njegov sin doživeo je zrelo doba. Taj njegov sin ima ćerku Vidosavu, po Živkovoj ženi Vidosavi, koja je prisustvovala promociji knjige u Lazarevcu i Beogradu.

Predstavljanje knjige „Studija o Balkanskim ratovima” organizovao je Centar za kulturu i umetnost u saradnji sa Opštinskom organizacijom rezervnih vojnih starešina.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

twenty − 3 =