ZIPO fest stvara (vaspitava) pozorišnu publiku

Svečanom ceremonijom dodele nagrada i igranjem predstave „Vilinska kočija” Kruševačkog pozorišta u čast nagrađenih, spuštena je zavesa na Zimski pozorišni festival za decu u Aleksincu koji je treću godinu zaredom organizovalo Gradsko pozorište „Teatar 91”. Da je ovakav festival značajan za ovu sredinu mišljenja su kako selektori tako i žiri.

− Radujem se da ovaj festival nastavlja da živi, da raste, da postoji interesovanje publike, što je najbitnije kada su u pitanju festivali, naročito za decu. Verujem da je na dobrom putu da već sada i naročito u godinama koje dolaze postane i jedan reprezentativni festival, budući da je primetno da postoji oseka festivala za decu − rekao je Branislav Nedić, dramaturg i predsednik žirija.

Nakon odgledanih pet takmičarskih predstava pozorišta iz cele Srbije, žiri je odlučio da nagrada za najbolju kostimografiju pripadne Pozorištu lutaka iz Niša za kostim u predstavi „Palčica”. Nagrada za najbolju scenografiju, otišla je u ruke Ani Kolbjanovoj za scenografiju predstave „Nije lako biti dete”, Regionalnog pozorišta iz Novog Pazara, dok je jednoglasnom odlukom žirija, nagrada za glumca festivala pripala Jeleni Trkulji za kreaciju nekoliko uloga u predstavi „Pitam se, pitam, koliko sam bitan”, Pozorišta „Boško Buha” iz Beograda. Nagrada za najbolju režiju i predstavu u celini dodeljena je Miodragu Dinuloviću i Regionalnom pozorištu Novi Pazar za predstavu „Nije lako biti dete”, kao i nagrada za najbolju epizodnu ulogu, koja je pripala Kristini Jevtović, glumici ovog pozorišta.

− Nekako se odmah izdvojila predstava Novog Pazara. Mislim da je ova predstava bila najkompletnija, između ostalog i sa svojom temom, odnosno tema koja je bliska deci i tiče se dece. Naravno ona je izuzetno i režijski rešena. Druge predstave su imale svoje neke teme, ali mislim da je ova bila najkompletnija u toj korelaciji tekst, režija, glumački ansambl − obrazložio je Branislav Nedić, predsednik žirija.

Ove godine ni selektorski tim nije imao lak zadatak. Tokom festivala odigrano je pet kvalitetnih predstava različitog žanra i to je posledica ovogodišnje izuzetno plodonosne pozorišne produkcije za decu. Kako navode selektori, kada napravite dobru selekciju svaka sledeća godina je još veća odgovornost.

ZIPO− Prava pozorišna publika se vaspitava od tog najmlađeg uzrasta. Posebno pod uticajem ovih raznih negativnih trendova, te rijaliti programa, loše muzike. Ne možemo mi ukinuti šund koji naš okružuje, ne možemo ga mi zabraniti, ali se možemo protiv njega boriti kulturom. Mi moramo zadati kontra udarac tome što između ostalog kulturu i pozorište uništava, a to je ove pomenute televizijske i medijske forme. Kultura je stub jednog društva − rekla je Jelena Stajkovac, ovogodišnji selektor festivala.

Nakon završenog trećeg ZIPO fest-a, ostaje da se polako priprema naredni, četvrti. A šta će najmlađa publika imati priliku da gleda naredne godine videćemo. Sve zavisi šta će selektore sačekati u aktuelnoj pozorišnoj sezoni dečijeg pozorišta.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

one × 5 =