ЗИПО фест ствара (васпитава) позоришну публику

Свечаном церемонијом доделе награда и играњем представе „Вилинска кочија” Крушевачког позоришта у част награђених, спуштена је завеса на Зимски позоришни фестивал за децу у Алексинцу који је трећу годину заредом организовало Градско позориште „Театар 91”. Да је овакав фестивал значајан за ову средину мишљења су како селектори тако и жири.

− Радујем се да овај фестивал наставља да живи, да расте, да постоји интересовање публике, што је најбитније када су у питању фестивали, нарочито за децу. Верујем да је на добром путу да већ сада и нарочито у годинама које долазе постане и један репрезентативни фестивал, будући да је приметно да постоји осека фестивала за децу − рекао је Бранислав Недић, драматург и председник жирија.

Након одгледаних пет такмичарских представа позоришта из целе Србије, жири је одлучио да награда за најбољу костимографију припадне Позоришту лутака из Ниша за костим у представи „Палчица”. Награда за најбољу сценографију, отишла је у руке Ани Колбјановој за сценографију представе „Није лако бити дете”, Регионалног позоришта из Новог Пазара, док је једногласном одлуком жирија, награда за глумца фестивала припала Јелени Тркуљи за креацију неколико улога у представи „Питам се, питам, колико сам битан”, Позоришта „Бошко Буха” из Београда. Награда за најбољу режију и представу у целини додељена је Миодрагу Динуловићу и Регионалном позоришту Нови Пазар за представу „Није лако бити дете”, као и награда за најбољу епизодну улогу, која је припала Кристини Јевтовић, глумици овог позоришта.

− Некако се одмах издвојила представа Новог Пазара. Мислим да је ова представа била најкомплетнија, између осталог и са својом темом, односно тема која је блиска деци и тиче се деце. Наравно она је изузетно и режијски решена. Друге представе су имале своје неке теме, али мислим да је ова била најкомплетнија у тој корелацији текст, режија, глумачки ансамбл − образложио је Бранислав Недић, председник жирија.

Ове године ни селекторски тим није имао лак задатак. Током фестивала одиграно је пет квалитетних представа различитог жанра и то је последица овогодишње изузетно плодоносне позоришне продукције за децу. Како наводе селектори, када направите добру селекцију свака следећа година је још већа одговорност.

ZIPO− Права позоришна публика се васпитава од тог најмлађег узраста. Посебно под утицајем ових разних негативних трендова, те ријалити програма, лоше музике. Не можемо ми укинути шунд који наш окружује, не можемо га ми забранити, али се можемо против њега борити културом. Ми морамо задати контра ударац томе што између осталог културу и позориште уништава, а то је ове поменуте телевизијске и медијске форме. Култура је стуб једног друштва − рекла је Јелена Стајковац, овогодишњи селектор фестивала.

Након завршеног трећег ЗИПО фест-а, остаје да се полако припрема наредни, четврти. А шта ће најмлађа публика имати прилику да гледа наредне године видећемо. Све зависи шта ће селекторе сачекати у актуелној позоришној сезони дечијег позоришта.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty + three =