Vrtići u Aleksincu počinju sa radom: Neophodne potvrde od poslodavca i pedijatra

I aleksinački vrtići od ponedeljka, 11. maja, kreću sa radom, ali u izmenjenim uslovima prilagođenim merama koje ostaju na snazi i nakon ukidanja vanrednog stanja. To znači da će usluge predškolske ustanove moći da koriste samo oni roditelji koji nemaju gde da ostave svoje mališane dok su na poslu. Po rečima direktorke ustanove Violete Popović, za sada sa radom počinje samo celodnevni boravak u Aleksincu, i to u objektima u Mišićevoj i Bucekovoj ulici.

‒ Ova dva objekta su u toku ove nedelje generalno sređena, dezinfikovana i u potpunosti smo ih pripremili za rad, u skladu sa instrukcijama Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva zdravlja. Otvaranje vrtića je isključivo za celodnevni boravak dece. U slučaju četvoročasovnog pripremnog predškolskog programa i grupe igraonice vaspitači i dalje nastavljaju da rade sa decom preko društvenih mreža, kao i do sada – objašnjava direktorka Popović. 

Da bi roditelji koje je ukidanje vanrednog stanja vratilo na radna mesta mogi da ostave svoju decu na čuvanje vaspitačicama, prethodno će morati da dokažu da nemaju alternativu, kao i da dostave potvrdu pedijatra da je dete zdravo i da je uredno vakcinisano.

‒ Prijem deteta u predškolsku ustanovu je moguć samo uz potvrdu od strane poslodavca, koja dokazuje da su oba roditelja u radnom odnosu i da nije moguće da im se organizuje rad od kuće – pojašnjava naša sagovornica. 

Predškolsko u Tešici

U toku prethodne nedelje obavljeno je anketiranje i tada se 78 roditelja izjasnilo da su im neophodne usluge predškolske ustanove, dok se, po rečima direktorke, prilikom sastavljanja spiska prijavio manji broj roditelja. Oni će morati da se pridržavaju i određenih mera prilikom dovođenja deteta u predškolsku ustanovu.

‒ Svakog dana pre dolaska u vrtić roditelj je u obavezi da detetu i sebi izmeri temperaturu i da u slučaju povišene temperature, znakova respiratornih infekcija, poput kašlja i kratkog daha, ili rizika od kontakta sa zaraženima, dete ne dovodi u ustanovu i da o tome obavesti vaspitača. Roditelj je u obavezi da pri odlasku u predškolsku ustanovu obavezno nosi masku. Na ulazu u objekat stajaće naš radnik koji će dezinfikovati ruke i biće postavljena dezo barijera za obuću – napominje direktorka. 

Ona savetuje roditeljima da pokušaju da obezbede ostanak deteta kod kuće u porodičnom okruženju, ukoliko ono ima neko hronično oboljenje ili je u neposrednom kontaktu sa hroničnim bolesnicima i starijim licima u porodici.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

six + fourteen =