Izložba Tasić

„Veliki rat” na fotografijama

U holu Osnovne škole „Vuk Karadžić” u Žitkovcu postavljena je izložba „Srbija u Prvom svetskom ratu”. Na 25 panoa izložene su fotografije koje svedoče o Velikom ratu u kome je, procenjuje se, poginulo oko 15 miliona ljudi, a Srbija izgubila trećinu svog stanovništva i pretrpela ogromna razaranja. Autor ove izložbe je profesor u Srednjoj školi „Nikola Tesla” u Boljevcu, diplomirani ekonomista Živomir Tasić.

‒ To je deo materijala koji sam ja kao amater, jer ja nisam po profesiji istoričar, prikupljao skoro trideset godina o svim istorijskim epohama. Od 3500 fotografija koje sam nalazio u časopisima, u knjigama, na internetu i drugim raspoloživim izvorima, za ovu izložbu sam odabrao blizu 300 koje se odnose na Prvi svetski rat u Srbiji i ona je plod zaljubljenosti u istoriju sopstvenog naroda – kaže Živomir Tasić, naglašavajući da mu je drago što je ova izložba sada došla i u njegov zavičaj.

Izložba Tasić Izložba Tasić

Ovu postavku su već videli građani Zaječara u tamošnjem istorijskom arhivu, kao i đaci u boljevačkim školama. U žitkovačkoj školi biće otvorena do 3. decembra.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

8 − seven =