Izložba Tasić

„Велики рат” на фотографијама

У холу Основне школе „Вук Караџић” у Житковцу постављена је изложба „Србија у Првом светском рату”. На 25 паноа изложене су фотографије које сведоче о Великом рату у коме је, процењује се, погинуло око 15 милиона људи, а Србија изгубила трећину свог становништва и претрпела огромна разарања. Аутор ове изложбе је професор у Средњој школи „Никола Тесла” у Бољевцу, дипломирани економиста Живомир Тасић.

‒ То је део материјала који сам ја као аматер, јер ја нисам по професији историчар, прикупљао скоро тридесет година о свим историјским епохама. Од 3500 фотографија које сам налазио у часописима, у књигама, на интернету и другим расположивим изворима, за ову изложбу сам одабрао близу 300 које се односе на Први светски рат у Србији и она је плод заљубљености у историју сопственог народа – каже Живомир Тасић, наглашавајући да му је драго што је ова изложба сада дошла и у његов завичај.

Izložba Tasić Izložba Tasić

Ову поставку су већ видели грађани Зајечара у тамошњем историјском архиву, као и ђаци у бољевачким школама. У житковачкој школи биће отворена до 3. децембра.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen + fourteen =