Večeras na Nišvilu: Malina Moje, Kristijan Skot i mešoviti hor Šumatovac

Drugi dan glavnog programa ovogodišnjeg Nišvil džez festivala na glavnoj pozornici otvoriće mladi poljski trio vibrafoniste Marcina Patera. Marcin Pater Trio nastupiće od 19 sati i 30 minuta. Pobednici su ovogodišnjeg internacionalnog konkursa za mlade sastave Jazz Juniors održanog u poljskom gradu Krakovu.

Od 20 sati i 20 minuta nastupiće internacionalni alternativni džez sastav San Du (Sun Dew), a nakon njih u 21 sat i 20 minuta nastupiće jedna od zvezdi večeri, Malina Moje (Malina Moye), američka ritam i bluz gitaristkinja i pevačica.

Malina je svoju profesionalnu karijeru počela sa nepunih 20 godina i za nepunu deceniju i po stekla je reputaciju vanserijskog instrumentaliste. U svojoj muzici uspešno kombinuje džez, rok i soul muziku i jedna je od 10 najboljih gitaristkinja svih vremena po oceni magazina „Guitar Playerˮ.

Kristijan Skot (Christian Scott) jedan je od najpoznatijih i najtraženijih džez muzičara mlađe generacije. Rođen je u kolevci džeza u Nju Orleansu, diplomirao je na čuvenoj Berkli džez akademiji i vlasnik je dveju prestižnih Edison nagrada kao i nekoliko Gremi nominacija. On će na scenu izaći u 22 časa i 20 minuta.


Umesto Marlija sastav iz Kingstona

Nakon otkazivanja nastupa Džoa Merse Marlija, unuka legendarnog Boba Marlija, organizatori Nišvila uspeli su da iz „četvrte srećeˮ dovedu adekvatnu zamenu, sastav „Israel Vibration and Roots Radicsˮ. Izrael Vibrješn je jamajčanski rege sastav iz Kingstona. Tokom svoje dugogodišnje karijere uspeli su da od uličnih izvođača, predgrupa legendarnih izvođača postanu jedna od najuspešniji rege ruts grupa. Objavili su tridesetak studijskih albuma i čak četiri albuma sa koncerata na kojima prave fantastičnu atmosferu.

 


Za sam kraj drugog dana, na glavnoj pozornici 35 minuta nakon ponoći nastupiće Desi Lajv Bend (Desy Live Band), čiji lider je jedna od najinovativnijih pevačica sa prostora Balkana Desislava Andonova, koja se tokom svoje karijere oprobala u različitim muzičkim žanrovima – od klasične muzike, preko različitih stilova džeza do avangardne pop muzike.


Šumatovac na Nišvilu

U okviru programa drugog dana džez festivala „Nišvil” u niškoj tvrđavi nastupiće Aleksinački mešoviti hor Šumatovac. Aleksinčani će posetioce Nišvila pozdraviti sa muzej scene, koja se nalazi levo od glavnog ulaza u Tvrđavu. Koncert „Šumatovcaˮ počeće u 19 sati i 30 minuta.

 


 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

4 × 1 =