poljoprivrednici

Uskoro kancelarija za pomoć oko registracije poljoprivrednih gazdinstava

Za razliku od prethodne dve, ove godine nosioci poljoprivrednih gazdinstava moraće da posete Upravu za trezor i da na šalteru ove ustanove potvrde aktivan status. Obnova će biti sprovedena u periodu od 1. marta do 30. aprila, u skladu sa novim izmenama i dopunama pravilnika. To je bila i jedna od tema jučerašnjeg predavanja u sali Skupštine opštine Aleksinac, koje su organizovali predstavnici Poljoprivredne stručne i savetodavne službe Niš.

Ukoliko posle isteka roka za obnovu registracije, odnosno posle 30. aprila, dođe do bilo kakve promene na gazdinstvu, nosilac je dužan da ispravku ovih podataka izvrši do 31. maja ove godine, objašnjava savetodavac iz ove službe Ivan Rangelov.

‒ Najbitnija stavka je davanje tačnih podataka sa gazdinstva, a to je jedan od uslova da gazdinstvo ne dobije pasivan status. Zato apelujemo ovom prilikom na nosioce gazdinstava da sve odrade kako treba – kaže naš sagovornik.

poljoprivrednici

Najveća novina je da sve parcele koje se obrađuju treba da budu upisane u strukturu biljne proizvodnje gazdinstva.

‒ Ukoliko to nisu njihove parcele građani treba da prilože overeni zakup zemljišta ili ustupanje na korišćenje bez naknade. To je osnov da se jednom za svagda vidi veličina i količina obradivog zemljišta, ne samo na gazdinstvu, nego u celoj državi Srbiji. I na ime svih tih parcela koje budu upisane ljudi će moći da koriste subvencije države – kaže Rangelov.

Što se tiče obnove, upis u registar poljoprivrednih gazdinstava je dobrovoljan, podseća naš sagovornik i dodaje da više ne postoji mogućnost da se dokumentacija, kao ranijih godina, dostavlja poštom.

‒ Nosioci gazdinstva treba da prilože broj namenskog računa, koji je obavezan zbog korišćenja subvencija, kopiju lične karte, list nepokretnosti, ne stariji od šest meseci, i da se tačno definiše koje parcele i šta ulazi u strukturu njihovog gazdinstva – objašnjava savetodavac iz niške službe.

Poljoprivredno stručna i savetodavna služba Niš, u saradnji sa lokalnom samoupravom i Upravom za trezor, uskoro će otvoriti svoju kancelariju u Aleksincu za pomoć poljoprivrednicima oko preregistracije domaćinstava.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

16 − 2 =