poljoprivrednici

Ускоро канцеларија за помоћ око регистрације пољопривредних газдинстава

За разлику од претходне две, ове године носиоци пољопривредних газдинстава мораће да посете Управу за трезор и да на шалтеру ове установе потврде активан статус. Обнова ће бити спроведена у периоду од 1. марта до 30. априла, у складу са новим изменама и допунама правилника. То је била и једна од тема јучерашњег предавања у сали Скупштине општине Алексинац, које су организовали представници Пољопривредне стручне и саветодавне службе Ниш.

Уколико после истека рока за обнову регистрације, односно после 30. априла, дође до било какве промене на газдинству, носилац је дужан да исправку ових података изврши до 31. маја ове године, објашњава саветодавац из ове службе Иван Рангелов.

‒ Најбитнија ставка је давање тачних података са газдинства, а то је један од услова да газдинство не добије пасиван статус. Зато апелујемо овом приликом на носиоце газдинстава да све одраде како треба – каже наш саговорник.

poljoprivrednici

Највећа новина је да све парцеле које се обрађују треба да буду уписане у структуру биљне производње газдинства.

‒ Уколико то нису њихове парцеле грађани треба да приложе оверени закуп земљишта или уступање на коришћење без накнаде. То је основ да се једном за свагда види величина и количина обрадивог земљишта, не само на газдинству, него у целој држави Србији. И на име свих тих парцела које буду уписане људи ће моћи да користе субвенције државе – каже Рангелов.

Што се тиче обнове, упис у регистар пољопривредних газдинстава је добровољан, подсећа наш саговорник и додаје да више не постоји могућност да се документација, као ранијих година, доставља поштом.

‒ Носиоци газдинства треба да приложе број наменског рачуна, који је обавезан због коришћења субвенција, копију личне карте, лист непокретности, не старији од шест месеци, и да се тачно дефинише које парцеле и шта улази у структуру њиховог газдинства – објашњава саветодавац из нишке службе.

Пољопривредно стручна и саветодавна служба Ниш, у сарадњи са локалном самоуправом и Управом за трезор, ускоро ће отворити своју канцеларију у Алексинцу за помоћ пољопривредницима око пререгистрације домаћинстава.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

7 − 4 =