Poljoprivredna

Učenici „Šumatovca” na praksi u Bugarskoj

Nakon što je učestvovala na konkursu „Erasmus plus”-a, Poljoprivrednoj školi „Šumatovac” odobren je projekat mobilnosti za oblast „stručno usavršavanje i obuke”. Njima je na projektu pod nazivom „Inovativna praktična nastava u poljoprivredi” partner organizacija „Ivem Life” iz Sandanskog, grada u Bugarskoj. Ovde će učenici ove škole boraviti tokom prve polovine novembra meseca.

Slavisa Petrovic − Ovaj projekat ima za cilj povećanje kvaliteta, pre svega praktične obuke u Poljoprivrednoj školi ‘Šumatovac’. Ta praktična nastava u svim srednjim stručnim školama je problem, u stvari, problem je da se pronađe najadekvatniji način pripreme budućih stručnjaka za neka praktična zanimanja. Mi ćemo ovom razmenom verovatno i uticati na ažuriranje planova i programa za nastavu prema potrebama poslodavaca i poljoprivrednih proizvođača, a normalno i prema zahtevu evropskog tržišta. Ono što je posebno za nas bitno, jeste da učesnici ovog projekta steknu određena iskustva, pre svega u agro-ekološkoj zaštiti u oblasti organskog gajenja biljaka, zatim organske proizvodnje, potražnje i ekološki prihvatljivih proizvoda, širenju seoskog turizma. To je neki prevashodni cilj ove naše posete − ističe profesor u Poljoprivrednoj školi „Šumatovac” Slaviša Petrović, koordinator projekta. 

U mobilnosti učestvuje 17 učenika od drugog do četvrtog razreda obrazovnih profila u koje spadaju veterinarski tehničar, poljoprivredni tehničar, pekar i mesar  uz pratnju dva nastavnika.

− Moja očekivanja su da ćemo da steknemo nova iskustva, nova znanja. Tamo ćemo obavljati praksu na određenim mestima i smatram da će uslovi rada biti prilagođeni našim psihofizičkim sposobnostima − rekao je Jovanović Strahinja iz Kormana, učenik četvrtog razreda smera poljoprivredni tehničar. 

Poljoprivredna

− Nadam se da ću tamo da upoznam nove prijatelje, a na praktičnoj nastavi da naučim dosta toga novog. Pošto planiram da nakon srednje škole nastavim školovanje u ovoj oblasti, očekujem da će mi znanje stečeno tokom ovog projekta puno koristiti − dodala je Milijana Pavlović iz Česte, takođe učenica četvrte godine. 

Odabrani učenici i nastavnici u školi će se upoznati sa tradicijom, kulturom, običajima i bugarskim jezikom. Tokom mobilnosti, učenici će biti angažovani po šest sati svakodnevno, dok je za vikend planiran kulturni program.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 × 4 =