Poljoprivredna

Ученици „Шуматовца” на пракси у Бугарској

Након што је учествовала на конкурсу „Ерасмус плус”-а, Пољопривредној школи „Шуматовац” одобрен је пројекат мобилности за област „стручно усавршавањe и обуке”. Њима је на пројекту под називом „Иновативна практична настава у пољопривреди” партнер организација „Ivem Life” из Санданског, града у Бугарској. Овде ће ученици ове школе боравити током прве половине новембра месеца.

Slavisa Petrovic − Овај пројекат има за циљ повећање квалитета, пре свега практичне обуке у Пољопривредној школи ‘Шуматовац’. Та практична настава у свим средњим стручним школама је проблем, у ствари, проблем је да се пронађе најадекватнији начин припреме будућих стручњака за нека практична занимања. Ми ћемо овом разменом вероватно и утицати на ажурирање планова и програма за наставу према потребама послодаваца и пољопривредних произвођача, а нормално и према захтеву европског тржишта. Оно што је посебно за нас битно, јесте да учесници овог пројекта стекну одређена искуства, пре свега у агро-еколошкој заштити у области органског гајења биљака, затим органске производње, потражње и еколошки прихватљивих производа, ширењу сеоског туризма. То је неки превасходни циљ ове наше посете − истиче професор у Пољопривредној школи „Шуматовац” Славиша Петровић, координатор пројекта. 

У мобилности учествује 17 ученика од другог до четвртог разреда образовних профила у које спадају ветеринарски техничар, пољопривредни техничар, пекар и месар  уз пратњу два наставника.

− Моја очекивања су да ћемо да стекнемо нова искуства, нова знања. Тамо ћемо обављати праксу на одређеним местима и сматрам да ће услови рада бити прилагођени нашим психофизичким способностима − рекао је Јовановић Страхиња из Кормана, ученик четвртог разреда смера пољопривредни техничар. 

Poljoprivredna

− Надам се да ћу тамо да упознам нове пријатеље, а на практичној настави да научим доста тога новог. Пошто планирам да након средње школе наставим школовање у овој области, очекујем да ће ми знање стечено током овог пројекта пуно користити − додала је Милијана Павловић из Честе, такође ученица четврте године. 

Одабрани ученици и наставници у школи ће се упознати са традицијом, културом, обичајима и бугарским језиком. Током мобилности, ученици ће бити ангажовани по шест сати свакодневно, док је за викенд планиран културни програм.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seven − 1 =