glaukom

U subotu akcija merenja očnog pritiska

Povodom Svetske nedelje borbe protiv glaukom, u Aleksincu će i ove godine biti organizovana akcija besplatnog merenja očnog pritiska. Građani će imati priliku da u subotu, 16. marta, od 9:30 do 14 časova u očnoj ambulanti Opšte bolnice urade ovaj pregled, za koji nisu potrebni zakazivanje i uput, a nije neophodna ni važeća zdravstvena knjižica. Akcija, po rečima organizatora, ima preventivni cilj, a pravo da se pregledaju imaće oni građani kod kojih ova bolest nije dijagnostifikovana.

Provera očnog pritiska prvi je korak u dijagnostici glaukoma, napominju stručnjaci.

˗ S obzirom da se radi o bezbolnom očnom oboljenju, takozvanom tihom kradljivcu vida, poželjno je da makar jednom godišnje svako od nas izmeri vrednost intraokularnog pritiska ˗ podseća dr Jelena Pešić, koja ovu akciju organizje već treću godinu zaredom, ovoga puta uz podršku koleginice dr Marije Kuzmanović.

Pored merenja očnog pritiska, na samom početku akcije biće održano i kratko predavanje posvećeno glaukomu, opakoj bolesti, koja u krajnjoj fazi može dovesti i do slepila.

Dr Jelena Pešić kaže da se ovoj akciji u Aleksincu odaziva sve veći broj građana i da je zahvaljujući ovakvim pregledima kod nekih pacijenata bolest na vreme otkrivena.

˗ Otkrili smo tom prilikom pacijente koji su potpuno asimptomatski već imali intraokularni pritisak. Oni su sada naši regularni pacijenti i krenulo se sa terapijom i daljom dijagnostikom – dodaje naša sagovornica.

Tokom prošlogodišnje akcije pregledano je preko pedeset pacijenata.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

eleven − 4 =