glaukom

У суботу акција мерења очног притиска

Поводом Светске недеље борбе против глауком, у Алексинцу ће и ове године бити организована акција бесплатног мерења очног притиска. Грађани ће имати прилику да у суботу, 16. марта, од 9:30 до 14 часова у очној амбуланти Опште болнице ураде овај преглед, за који нису потребни заказивање и упут, а није неопходна ни важећа здравствена књижица. Акција, по речима организатора, има превентивни циљ, а право да се прегледају имаће они грађани код којих ова болест није дијагностификована.

Провера очног притиска први је корак у дијагностици глаукома, напомињу стручњаци.

˗ С обзиром да се ради о безболном очном обољењу, такозваном тихом крадљивцу вида, пожељно је да макар једном годишње свако од нас измери вредност интраокуларног притиска ˗ подсећа др Јелена Пешић, која ову акцију организје већ трећу годину заредом, овога пута уз подршку колегинице др Марије Кузмановић.

Поред мерења очног притиска, на самом почетку акције биће одржано и кратко предавање посвећено глаукому, опакој болести, која у крајњој фази може довести и до слепила.

Др Јелена Пешић каже да се овој акцији у Алексинцу одазива све већи број грађана и да је захваљујући оваквим прегледима код неких пацијената болест на време откривена.

˗ Открили смо том приликом пацијенте који су потпуно асимптоматски већ имали интраокуларни притисак. Они су сада наши регуларни пацијенти и кренуло се са терапијом и даљом дијагностиком – додаје наша саговорница.

Током прошлогодишње акције прегледано је преко педесет пацијената.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × two =