Gimnazija

U Aleksinačkoj gimnaziji predstavljeno srpsko-rusko odeljenje

Danas poslepodne u Multimedijalnoj sali Aleksinačke gimnazije sve je bilo u znaku ruskog jezika. U ovoj ustanovi su izabrali današnji dan za prezentaciju bilingvalnog odeljenja i postignuća učenika koji pohađaju ovo odeljenje, upravo zato što je nihov bivši učenik Filip Nikolić trenutno u Srbiji.

− Ovom prezentacijom danas želeli smo da prikažemo našim bilingvalcima, roditeljima i dragim gostima, direktorima aleksinačkih škola i nastavnicima ruskog jezika kako je protekao boravak naših đaka u Ruskoj federaciji, obilazak Univerziteta u Nižnjem Novgorodu, a takođe da im Filip iz prve ruke prenese utiske sa studiranja u Rusiji − rekala je Danijela Veljković, direktor Aleksinačke gimnazije. 

Gimnazija

Prema Filipovim rečima, sa Rusima imamo dosta toga sličnog. On veruje da je najlakše snaći se u sličnoj, prvenstveno pravoslavnoj državi.

− Ljubav prema ruskom jeziku mi je prenela nastavnica još u osnovnoj školi, a u sedmom razredu pojavila se ljubav prema hemiji, pa je najverovatnije to razlog zašto studiram hemiju baš u Rusiji − rekao je Filip Nikolić koji je sada druga godina osnovnih studija na hemijskom fakultetu u Rusiji i koji planira da se vrati i da radi u svojoj zemlji. 

Inače, priča o ruskom odeljenju potiče iz 2014. godine kad su u Aleksinačkoj gimnaziji uz pomoć Ministarstva prosvete i kompanije NIS oformili elitno srpsko-rusko bilingvalno odeljenje. To je jedno od dva odeljenja koja postoje u Srbiji, jedno je pri Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmajˮ u Novom Sadu, a drugo je u Aleksincu. Ovo odeljenje, po tradiciji, upisuju uglavnom najbolji đaci sa teritorije aleksinačke opštine. Imaju fantastične uspehe na takmičenjima iz matematike, fizike, hemije, biologije, u jezicima i ne samo u ruskom.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 × two =