Gimnazija

У Алексиначкој гимназији представљено српско-руско одељење

Данас послеподне у Мултимедијалној сали Алексиначке гимназије све је било у знаку руског језика. У овој установи су изабрали данашњи дан за презентацију билингвалног одељења и постигнућа ученика који похађају ово одељење, управо зато што је нихов бивши ученик Филип Николић тренутно у Србији.

− Овом презентацијом данас желели смо да прикажемо нашим билингвалцима, родитељима и драгим гостима, директорима алексиначких школа и наставницима руског језика како је протекао боравак наших ђака у Руској федерацији, обилазак Универзитета у Нижњем Новгороду, а такође да им Филип из прве руке пренесе утиске са студирања у Русији − рекала је Данијела Вељковић, директор Алексиначке гимназије. 

Gimnazija

Према Филиповим речима, са Русима имамо доста тога сличног. Он верује да је најлакше снаћи се у сличној, првенствено православној држави.

− Љубав према руском језику ми је пренела наставница још у основној школи, а у седмом разреду појавила се љубав према хемији, па је највероватније то разлог зашто студирам хемију баш у Русији − рекао је Филип Николић који је сада друга година основних студија на хемијском факултету у Русији и који планира да се врати и да ради у својој земљи. 

Иначе, прича о руском одељењу потиче из 2014. године кад су у Алексиначкој гимназији уз помоћ Министарства просвете и компаније НИС оформили елитно српско-руско билингвално одељење. То је једно од два одељења која постоје у Србији, једно је при Гимназији „Јован Јовановић Змајˮ у Новом Саду, а друго је у Алексинцу. Ово одељење, по традицији, уписују углавном најбољи ђаци са територије алексиначке општине. Имају фантастичне успехе на такмичењима из математике, физике, хемије, биологије, у језицима и не само у руском.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × 4 =