plivanje za casni krst

Trideset tri metara do Časnog krsta

Na veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje, 19. januara, na Južnoj Moravi kod Katuna, pored Separacije „Jakovljević i sin”, biće održano tradicionalno takmičenje za Časni krst. Plivaće se 33 metra, koji, u stvari, simbolizuju broj godina Isusa Hrista.

̶ Pre samog nadmetanja, između 11 i 12 sati, biće obavljena provera zdravstvenog stanja prijavljenih takmičara, a zatim će uslediti osvećenje bogojavljenske vodice i početak takmičenja ̶ kaže za naš portal jerej Stefan Milanović. 

– U organizaciji manifestacije pomaže nam Opština Aleksinac koja je i ove godine obezbedila pehare za prvo, drugo i treće mesto. Osim pehara, pobednik će dobiti na dar i krst ̶ dodaje naš sagovornik. 

plivanje za casni krst
Foto: Iz arhive 

Plivanje za Časni krst, osmi put zaredom, organizuju Crkvena opština u Stancima i Separacija „Jakovljević i sin” iz Katuna.

Inače, na prošlogodišnjem nadmetanju učestvovalo je rekordnih 19 takmičara iz Aleksinca, Niša, Gornje Peščanice, Tešice, Moravca, Žitkovca, Donjeg Adrovca, Bobovišta i Kraljeva, a organizatori se nadaju da će ove godine broj takmičara biti još veći.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

10 − three =