Tolerancija

Tolerancija – lek protiv vršnjačkog nasilja

Danas, na Svetski dan tolerancije aleksinački Crveni krst za učenike Aleksinačke gimnazije organizovao je prikazivanje kratkog filma „Ne gazite tuđe snove” i predavanje psihologa Bratislave Stojković. Predavanje i projekcija imali su za cilj smanjenje nasilja među mladima kroz promovisanje tolerancije, nenasilnog ponašanja i rešavanja sukoba mirnim putem.

Imajući u vidu da je nasilje sve više u porastu, posebno vršnjačko nasilje, neophodno je preduzeti odgovarajuće mere na zaštiti od nasilja, ali isto tako i na prevenciji.

− Protiv nasilja se možemo boriti nenasiljem, odnosno tolerancijom, koja predstavlja prihvatanje različitosti, prihvatanje drugih ljudi takvim kakvi jesu. U suštini do nasilja dolazi, posebno vršnjačkog, zato što ne možemo da prihvatimo druge osobe. Tolerancija je suština borbe protiv nasilja i naše ponašanje prema drugim ljudima treba da bude takvo kako bi smo želeli da se drugi ponašaju prema nama − istakla je psiholog Bratislava Stojković, rukovodilac intersektorskog tima za zaštitu od nasilja Centra za socijalni rad opštine Aleksinac. 

Tokom današnjeg predavanja konstatovano je da na području opštine Aleksinac postoji porast nasilja kada je u pitanju takozvano elektronsko ili digitalno nasilje i da su posledice po žrtve nasilja veoma velike.

Tolerancija

− U poslednje dve godine imali smo slučajeve iskorišćavanja putem interneta i devojčica i dečaka sa lažnih profila. Morali bismo da povedemo računa o tome i da naučimo mlade ljude da ne veruju bez ikakve rezerve u taj virtuelni svet koji jeste bezgraničan i nudi mnoštvo mogućnosti − zaključila je Bratislava Stojković. 

Nakon učenika Aleksinačke gimnazije, ovo predavanje biće održano i za učenike ostalih aleksinačkih srednjih škola.

Više fotografija na fejsbuk stranici Radio Aleksinca

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 × 2 =