Tolerancija

Толеранција – лек против вршњачког насиља

Данас, на Светски дан толеранције алексиначки Црвени крст за ученике Алексиначке гимназије организовао је приказивање кратког филма „Не газите туђе снове” и предавање психолога Братиславе Стојковић. Предавање и пројекција имали су за циљ смањење насиља међу младима кроз промовисање толеранције, ненасилног понашања и решавања сукоба мирним путем.

Имајући у виду да је насиље све више у порасту, посебно вршњачко насиље, неопходно је предузети одговарајуће мере на заштити од насиља, али исто тако и на превенцији.

− Против насиља се можемо борити ненасиљем, односно толеранцијом, која представља прихватање различитости, прихватање других људи таквим какви јесу. У суштини до насиља долази, посебно вршњачког, зато што не можемо да прихватимо друге особе. Толеранција је суштина борбе против насиља и наше понашање према другим људима треба да буде такво како би смо желели да се други понашају према нама − истакла је психолог Братислава Стојковић, руководилац интерсекторског тима за заштиту од насиља Центра за социјални рад општине Алексинац. 

Током данашњег предавања констатовано је да на подручју општине Алексинац постоји пораст насиља када је у питању такозвано електронско или дигитално насиље и да су последице по жртве насиља веома велике.

Tolerancija

− У последње две године имали смо случајеве искоришћавања путем интернета и девојчица и дечака са лажних профила. Морали бисмо да поведемо рачуна о томе и да научимо младе људе да не верују без икакве резерве у тај виртуелни свет који јесте безграничан и нуди мноштво могућности − закључила је Братислава Стојковић. 

Након ученика Алексиначке гимназије, ово предавање биће одржано и за ученике осталих алексиначких средњих школа.

Више фотографија на фејсбук страници Радио Алексинца

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 + 11 =