Svetski dan radio-amatera: Gde je aleksinački klub?

Počeci radio-amaterizma u Aleksincu sežu još od sredine prošlog veka. Radio klub Aleksinac YU1AEE zvanično je osnovan 1964. godine. Na današnji dan, 18. april, koji se obeležava kao Svetski dan radio-amatera, u aleksinačkom malobrojnom klubu konstatuju da je popularnost koju su nekada imali zamrla nakon bombardovanja, a da među mlađim generacijama za oblast radio-amaterizma interesovanja skoro da nema.

U nekim periodima istorije, klub je brojao i više stotina članova, dok ih je danas tek petnaestak i to uglavnom zaljubljenika u radio-amaterizam.

Bratislav Simić
Prof. Bratislav Simić

‒ Zlatno doba aleksinačkog radio-amaterizma bile su osamdesete godine, kada je radio klub raspolagao za to vreme naprednom tehnikom, koja je omogućavala jako dobre veze među amaterima Srbije i sveta. Međutim sa dolaskom interneta, posle 2000. godine, radio-amaterizam je počeo da gubi svoju svrhu jer naravno postaju dostupna savremena sredstva od mobilnih telefona do interneta – kaže nam Bratislav Simić, koji je radio-amater već pet decenija. 

Tada je kaže Simić počeo da se gubi entuzijazam, a u Radio klubu Aleksinac ostali su oni iskreni zanesenjaci kojima se ova aktivnost uvukla „pod kožu”. Ipak opstanak kluba ne treba pripisati samo pukom zanesenjaštvu i nostalgiji „starih” radio-amatera. Naš sagovornik podseća da su radio-amateri najznačajnija karika u komunikaciji, onda kada svi ostali posrednici zataje.

‒ Radio-amaterizma se ljudi sete kada se stvore velike nepogode u narodu, bilo u ratnim sukobima, bilo u elementarnim nepogodama. Tada su radio-amateri jako potrebni jer skoro jedino oni mogu uspostaviti vezu između udaljenih tačaka. U tim situacijama ne rade repetitori za mobilnu telefoniju i druge vrste komunikacije – ističe Simić, koji se sa radio amaterizmom prvi put susreo kao šestogodišnji dečak. 

Radio-amateri nekada su bili pioniri u telekomunikacijama. Njima se pripisuju mnoge savremene tehnologije, poput mobilne telefonije i bežičnog prenosa podataka. Situacija koja vlada u aleksinačkom klubu prisutna je i u Republici, a aktivnosti koje su znatno manje nego ranije, uglavnom se svode na održavnje infrastrukture mreže i administrativne poslove.

U aleksinačkom klubu ipak se nadaju da će uspeti da oforme novu generaciju radio amatera, kojoj će starije i iskusno članstvo preneti znanja, obučenost i spremnost, sticanu decenijama. U klubu poručuju da u svojim prostorijama u ulici Knjaza Miloša spremno dočekuju nove članove.


Svetski dan Radio-amatera

Na današnji dan, 18. aprila 1925. godine, u Parizu je osnovana Međunarodna radio-amaterska unija kako bi radio-amateri zaštitili svoje interese. U osnivanju je učestvovalo 25 zemalja. Već 1927. godine radio-amaterima su zvanično dodeljene prve frekvencije. Do danas radio-amateri su jedina građanska organizacija koja ima dodeljene frekventne opsege.


Foto sa naslovne: Fejsbuk stranica Radio kluba “Aleksinac” 

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

13 − eleven =